Сăutare:scriitorul
Cine sunt laureații Premiului Național. Acesta include recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei
Opt personalități din diferite domenii vor obține anul acesta Premiul Național. Printre laureați se numără canoistul Serghei Tarnovschi, producătorul de filme Sergiu Cumătrenco, directorul general…
-
24 Noiembrie 15:15
Rusia și pro-rușii, în campanie pentru a prelua puterea la Chișinău în 2025 (Revista presei)
„Rusia și pro-rușii, în campanie pentru a prelua puterea la Chișinău în 2025” este titlul unui editorial publicat pe Veridica.md.
-
14 Noiembrie 09:47
Scriitorul Iulian Ciocan: „În ciuda schimbărilor din istorie, Federația Rusă are convingerea că teritoriul Republicii Moldova îi aparține de drept”
Un nou conflict cu Federația Rusă ar putea deveni o realitate periculoasă pentru Republica Moldova, avertizează scriitorul Iulian Ciocan. Acesta a subliniat, în cadrul unei dezbateri la Agenția de…
-
11 Noiembrie 16:55
Lansarea unei cărți despre trecutul Daciei a unei autoare din Slovacia a avut loc la Chișinău
Lansarea unei cărți despre trecutul dacic, scrisă de autoarea slovacă, Zuzana Kuglerova, a avut loc la Chișinău, la Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu, transmite Radio Chișinău.
-
22 Octombrie 16:00
Scriitorul Vladimir Beșleagă: Să nu ne eschivăm, să mergem la votare! Să votăm opțiunea europeană, să fim solidari și să nu ne lăsăm cumpărați! (Video)
La 93 de ani, scriitorul Vladimir Beșleagă, considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani, a venit cu un mesaj pentru cetățenii Rep. Moldova în preajma alegerilor prezidențiale…
-
18 Octombrie 16:57
MALURI DE PRUT | Poetul Igor Guzun: În toamna aceasta, și în toate anotimpurile care vor urma, în R. Moldova trebuie să se audă un EuroPian și să răsune, pe fundal, „Odă Bucuriei” (Audio)
Poemele sale ne aduc aminte despre ce este important în viață și cum putem schimba în bine lumea în care trăim. Copilăria, părinții, dragostea și bunătatea sunt câteva dintre temele și valorile…
-
06 Octombrie 15:20
MALURI DE PRUT | Adelina Moșanu, fiica disidentului Ion Moraru: „Dacă în 30 de ani studenții ar fi adunat memorii de la buneii deportați, ce istorie am fi avut și ce conștienți am fi fost de sacrificiul pe care l-au făcut!” (Audio)
Astăzi, 1 octombrie, începând cu ora 19:00, la Radio România Cultural va fi difuzat, în premieră, primul din cele șapte episoade ale spectacolului radiofonic în baza trilogiei autobiografice „Pustiirea”,…
-
01 Octombrie 10:43
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere a început la Chișinău. Adrian Dupu: „Este o punte culturală dintre Republica Moldova și România”
Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Chișinău a început joi, 26 septembrie, la Chișinău. Evenimentul a reunit scriitori, traducători, editori și…
-
27 Septembrie 20:46
MEMORIAL BASARABEAN | Lidia Kulikovski: „Chișinăul în plăci memoriale” – un volum ce ne amintește că am avut istorie și personalități
„Am realizat această cercetare ca să le amintim chișinăuienilor că întotdeauna au avut o istorie, au avut personalități” - a menționat bibliograful Lidia Kulikovski în cadrul lansării albumului…
-
25 Septembrie 14:18
FILIT revine într-o nouă ediție la Chișinău în această săptămână. Aproximativ 100 de autori români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Europa vor veni în Republica Moldova
Trenul literaturii, noaptea albă a poeziei, ateliere și dezbateri alături de profesioniști din domeniul cultural. Festivalul internațional de literatură și traducere (FILIT) revine într-o nouă…
-
24 Septembrie 14:34
Oleg Serebrian: „Biserica ortodoxă rusă este parte a războiului hibrid dus de Rusia în spațiul post-sovietic”
Biserica a fost întotdeauna un instrument ideologic important, iar în prezent religia este parte a războiului hibrid desfășurat de Rusia în spațiul post-sovietic, au atenționat experții în cadrul…
-
23 Septembrie 14:05
Referendumul care va avea loc în Republica Moldova, în mare, se rezumă la o întrebare simplă: de partea cui ești în acest război (Revista presei)
„Dacă o persoană câștigă 10 mii de euro pe an și cheltuiește 20 de mii de euro pe an, atunci trebuie să dea explicații”. Ziarul de Gardă publică un interviu cu cel mai nou membru al Comisiei…
-
23 Septembrie 09:33
MEMORIAL BASARABEAN | Nicolae Negru, despre volumul său „O progenitură dușmană”: „Este un mod de a-mi explica mie însumi și celor care vin după mine de ce nu trebuie să uităm istoria”
Sensibil și delicat, autorul explorează cu sinceritate experiențele personale legate de deportările staliniste, menționa criticul literar, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Maria…
-
19 Septembrie 20:15
FOTO | Matei Vișniec: „Europa este singura direcție naturală care corespunde educației, aspirațiilor și mentalității noastre”
Europa este singura direcție spre care trebuie să tindă Republica Moldova, întrucât aceasta corespunde educației, aspirațiilor și structurilor mentale ale cetățenilor, a declarat poetul și dramaturgul…
-
17 Septembrie 18:32
Federația Rusă nu a renunțat niciodată a scopul de a controla geopolitic spațiul post-sovietic (Revista presei)
Într-un editorial pentru Veridica.md, analistul politic Ion Tăbârță scrie despre extinderea europeană și cum s-a schimbat paradigmei extinderii în ultimii ani. Uniunea Europeană, până la invazia…
-
17 Septembrie 09:54
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești | Publicul din Chișinău are ocazia să participe la conferința moderată de Matei Vișniec „Identități lingvistice multiple: Identitate europeană comună”
A IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești are loc la Chișinău în perioada 10-22 septembrie, sub genericul „Conexiuni europene”. Astăzi, 16 septembrie, publicul de la Chișinău…
-
16 Septembrie 08:24
Tatiana Țîbuleac și Oleg Serebrian, în finala Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS 2024
Tatiana Țîbuleac și Oleg Serebrian se află printre cei șapte finaliști ai Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS 2024. Anunțul a fost făcut public astăzi de organizatorul polonez al manifestării,…
-
05 Septembrie 19:40
Liviu Stănescu, explorator și autor al volumului „Am fost la capătul lumii”, despre întâlnirea cu R. Moldova: „Este locul care, probabil, mă va primi și data viitoare cu brațele deschise” (Audio)
„Am fost la capătul lumii”, volumul semnat de Liviu Stănescu, un explorator și fotograf recunoscut din România, a fost lansat la Chișinău, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest…
-
05 Septembrie 19:00
MALURI DE PRUT | Nicolae Negru, autorul volumului „O progenitură dușmană”: „Politicile de deznaționalizare din timpul ocupației sovietice asupra românilor basarabeni nu sunt o etapă depășită” (Audio)
Războiul din Ucraina și crimele comise de regimul lui Putin asupra populației civile din statul vecin, demonstrează că deportările și politicile de decimare și deznaționalizare instrumentate în…
-
05 Septembrie 08:05
Radu Paraschivescu, la Bookfest Chișinău: „O carte citită nu poate să schimbe o societate, dar este un pas spre o înțelegere mai bună a mediului în care te afli” (Audio)
Prozatorul, traducătorul, jurnalistul și redactorul de carte din România, Radu Paraschivescu, și-a lansat cea mai recentă carte a sa „Libertatea de depresie: Învăluiri și dezvăluiri de pe la…
-
03 Septembrie 09:19