Referendumul care va avea loc în Republica Moldova, în mare, se rezumă la o întrebare simplă: de partea cui ești în acest război (Revista presei)
-
23 Septembrie 09:33
„Dacă o persoană câștigă 10 mii de euro pe an și cheltuiește 20 de mii de euro pe an, atunci trebuie să dea explicații”. Ziarul de Gardă publică un interviu cu cel mai nou membru al Comisiei Vetting, Willem Brouwer.
El relatează despre experiența lui de observator internațional în procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor din Albania, despre diferențele și asemănările față de vetting-ul din R. Moldova și lecțiile care ar trebui învățate. El spune că această procedură de evaluare, de verificare, este doar o parte a procesului. Ar trebui să existe o continuare. Ar trebui să existe o verificare înainte ca oamenii să fie angajați. Adică, ar trebui să fie verificați înainte. Dar ar trebui să începeți cu instruiri în domeniul eticii și integrității în școli și în universități. Copiii de astăzi sunt liderii de mâine. Deci, dacă această idee de corupție rămâne în societate, atunci nu câștigi cu adevărat războiul doar cu această procedură de evaluare. Ar trebui de făcut mai mult decât atât, subliniază expertul. Membrul Comisiei Vetting mai spune în interviul din Ziarul de Gardă că trebuie luată averea celor corupți, pentru că este ilegală, este obținută ilegal, deci ei ar trebui să plătească pentru păcatele lor.
Jurnal.md scrie „Cum a ratat Moldova șansa de a deveni 100% independentă energetic”. La mijlocul anilor ’90, Republica Moldova a făcut una dintre cele mai mari greșeli din istoria sa. Jurnalistul Alex Cozer amintește că atunci România ne invita să coparticipăm la darea în exploatare a primului reactor nuclear de la Cernavodă, însă, Guvernul de la Chișinău, condus de nomenclaturistul Andrei Sangheli, a respins oferta... Acesta a îndeplinit ordinele de la Kremlinului și a comis o adevărat crimă împotriva intereselor naționale. Autorul amintește consecințele dezastruoase care au urmat la sfârșitul anilor ’90, când rușii au decis să ne stopeze orice aspirație europeană, punându-ne în genunchi prin șantaj energetic. Oferte din România am avut și în 2002, respinsă de Voronin, iar în anii 2010, România a propus construirea unei linii de înaltă tensiune peste Prut, ce ne-ar fi racordat la piața europeană. Aceasta însă a fost, sabotate de guvernele lui Filat și Plahotniuc... România urmează, în 2030, să mai dea în exploatare două reactoare la Cernavodă. Și de data aceasta suntem invitați să coparticipăm la acest proiect. Și dacă o vom face măcar acum, ne vom asigura nu doar consumul intern, ci vom și putea vinde energie. Trebuie doar să rămânem pe calea corectă și să nu admitem revenirea trădătorilor la putere, scrie Jurnal.md.
Referendumul care va avea loc în Republica Moldova, în mare, se rezumă la o întrebare simplă: de partea cui ești în acest război, scrie într-un editorial pentru Deschide.md, scriitorul Vitalie Vovc. Iată că vom vedea ce reprezentăm cu adevărat. Aici nu mai e de glumă și nici posibilitate de a te sustrage nu există. Refuzul de angajament este astăzi un altfel de angajament. Refuzul de a vota este un act direct de susținere a putlerismului și va conta la fel de mult ca și un vot acordat adepților săi direcți, scrie autorul.
În același context, în Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru o citează pe poeta Ana Blandiana, care a subliniat, la o conferință în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, că „Această perioadă este pentru Republica Moldova absolut determinantă și absolut importantă. Nu trebuie în niciun caz să se dărâme totul, după ce a fost creat, în ultimii ani, un statut european și chiar mondial al Republicii Moldova. Acest lucru trebuie să meargă înainte spre Uniunea Europeană, unde vom fi alături și unde va fi ca și cum ne-am uni”.