FOTO | Arma „unică” pe care armata Kievului spune că o folosește acum pe front. „Au existat deja zeci de astfel de misiuni”

  • 01 Februarie 16:39
FOTO | Arma „unică” pe care armata Kievului spune că o folosește acum pe front. „Au existat deja zeci de astfel de misiuni”

Soldații ucraineni folosesc în prezent o dronă cu rază lungă de acțiune, capabilă să se deplaseze până la 2.000 de kilometri și să transporte o bombă aeriană de 250 de kilograme, cu posibilitatea de întoarcere, au anunțat vineri Forțele pentru sisteme fără pilot, potrivit The Kyiv Independent.

Drona este descrisă ca o „dezvoltare unică” și care „schimbă jocul pe câmpul de luptă”. Armata ucraineană nu a dezvăluit numărul de astfel de drone aflate în serviciul său sau detalii suplimentare despre capacitățile acestora, transmite HotNews

„Propaganda rusă susține în mod constant că «doboară» astfel de aeronave, dar exploziile de la complexele militare-industriale, rafinării și depozite de muniție sugerează contrariul”, scrie în mesajul publicat de Forțele ucrainene pentru sisteme fără pilot.

Ucraina a vizat în mod regulat facilitățile petroliere rusești prin intermediul atacurilor cu drone cu rază lungă de acțiune, în încercarea de a întrerupe aprovizionarea cu combustibil a armatei ruse și de a reduce veniturile Moscovei obținute din exporturile de energie. Profiturile din petrol rămân o sursă crucială de finanțare pentru eforturile de război ale Rusiei, notează The Kyiv Independent.

Noile dronele, operate de Regimentul 14 ucrainean pentru sisteme de aeronave fără pilot (UAV-uri), au vizat facilitățile rusești timp de peste un an, „zburând la distanță de sute și uneori mii de kilometri”, conform anunțului forțelor ucrainene.

„Au existat deja zeci de astfel de misiuni și vor mai exista”, a precizat armata ucraineană.

Publicația citată mai scrie că nu a putut verifica în mod independent veridicitatea acestor afirmații.

De la începutul invaziei ruse, atât Kievul, cât și Moscova au investit masiv în tehnologia dronelor, ceea ce a revoluționat tacticile de război.

Au fost dezvoltate diverse drone aeriene, navale și terestre, care sunt utilizate frecvent de trupele ucrainene pentru recunoaștere, luptă și alte sarcini.

Ucraina a produs peste 30.000 de drone de bombardament în 2024, potrivit ministrului ucrainean al industriilor strategice, Herman Smetanin.

Una dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, situată în Kstovo, în regiunea Nijni Novgorod, și-a suspendat operațiunile în urma celui mai recent atac cu drone al ucrainenilor, a declarat Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Securității Naționale și de Apărare a Ucrainei, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.

Conform lui Kovalenko, rafinăria, care a fost atacată de drone miercuri, este capabilă să proceseze între 15 și 17 milioane de tone de petrol pe an și este importantă pentru armata rusă.

Ucraina și-a intensificat recent atacurile asupra țintelor militare din Rusia, cu peste 20 de rafinării, depozite de muniții și companii de apărare atacate doar în luna ianuarie, a adăugat Kovalenko. 

Drona Hromylo, de fabricație ucraineană, aprobată pentru utilizare militară

Tot vineri, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că un alt tip de vehicul aerian fără pilot – drona Hromylo, de fabricație autohtonă, a fost aprobat pentru utilizare militară.

Echipate cu motoare capabile să transporte o sarcină utilă, aceste drone de tip FPV („first person view”) pot viza personalul, echipamentele și adăposturile de campanie, potrivit unui comunicat al ministerului.

Aceste drone sunt capabile să opereze atât ziua, cât și noaptea și sunt rezistente în fața mijloacelor de război electronic (adică nu pot fi bruiate), a adăugat ministerul ucrainean.

Până în luna decembrie anul trecut, Ucraina a livrat peste 200.000 de drone de producție autohtonă unităților din prima linie, a anunțat ministrul apărării Rustem Umerov.

Altfel de drone, cu AI, pentru altfel de misiuni

Compania din domeniul inteligenței artificiale Safe Pro Group a semnat un acord pe mai mulți ani cu compania agricolă Nibulon din Ucraina pentru a desfășura drone dotate cu inteligență artificială (AI) în vederea detectării minelor pe terenurile agricole, scrie BusinessWire.

Ministerul ucrainean al Economiei estimează că peste 139.300 de kilometri pătrați de terenuri sunt potențial contaminați cu explozibili din cauza războiului în desfășurare, iar experții anticipează că eforturile de curățare pot dura mai bine de un deceniu și să coste 35 de miliarde de dolari.

Parteneriatul va utiliza platforma SpotlightAI a Safe Pro, găzduită pe Amazon Web Services, pentru a supraveghea mai eficient terenurile agricole afectate.

Abandonarea terenurilor agricole din cauza războiului a dus deja la pierderea a 2 miliarde de dolari în culturi.

AI-ul Safe Pro a procesat peste 931.000 de imagini de dronă, identificând mai mult de 18.000 de rămășițe explozive pe o suprafață de 10.500 de acri, ceea ce accelerează semnificativ detectarea minelor.

Nibulon, cu sediul central în Nikolaiev, este singura companie ucraineană din sectorul agricol dotată cu o flotă și un șantier naval proprii.

Specializată în exportul de cereale precum grâul, orzul și porumbul, Nibulon este un actor important în această industrie.

Ucraina rămâne cea mai minată țară din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
4,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
-0
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău