FOTO | Oana Raluca Boian, managerul Bibliotecii Județene din Focșani, la jubileul instituției înfrățite din Chișinău: ,„Un parteneriat bazat pe prietenie și încredere”
-
02 Decembrie 15:03
„Sunt onorată și bucuroasă să fiu aici, celebrând un parteneriat bazat pe prietenie, încredere și colaborări fructuoase”, a declarat Oana Raluca Boian, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, la aniversarea a 20 de ani de la înființarea Bibliotecii „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, filială a Bibliotecii Municipale “B. P. Hașdeu”. Evenimentul, desfășurat pe 27 și 28 noiembrie, a reunit personalități culturale, elevi și reprezentanți ai administrației locale într-un program diversificat ce a pus în prim-plan cartea și cunoașterea.
Actorul emerit, Nicolae Darie, care a deschis festivitățile, întruchipându-l pe domnitorul Ștefan cel Mare într-o piesă adresată liceenilor, a subliniat importanța istoriei: „Istoria trebuie dusă mai departe. Tinerii de azi trebuie să-și cunoască rădăcinile și să se inspire din ele pentru a construi un viitor mai bun”, a spus el. Emoțiile s-au intensificat în momentul în care actorul a rostit cuvintele legendare ale domnitorului: „Moldova nu este a mea și nici a voastră, ci a urmașilor urmașilor voștri”.
La rândul său, scriitorul Titus Știrbu a evidențiat rolul instituției în viața sa: „Pentru mine, bibliotecă este sfântă. De 20 de ani, majoritatea cărților mele au fost lansate aici, în acest templu al cuvintelor”, a menționat el. La eveniment au mai participat scriitorii Aurelian Silvestru și Ianoș Țurcanu, care au susținut sesiuni interactive cu elevii, pictorița Margareta Chițcatâi, care a împărtășit secretele portretului artistic cu tinerii de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.
Elevii instituțiilor de învățământ artistic, cum ar fi Școala de Arte „Alexei Stârcea” și Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, au contribuit cu programe culturale variate. Printre acestea s-au numărat recitaluri muzicale și interpretări artistice de excepție, care au subliniat legătura dintre educație, cultură și comunitate.
Un moment emoționant a fost donația unui vas cu pământ din Vrancea, care a venit să întregească o donație de carte românească, oferită de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, simbolizând legătura istorică dintre cele două maluri ale Prutului.
Biblioteca “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău a fost înființată la 14 octombrie 2004, în baza unui fond de câteva mii de volume de carte românească, donație din partea bibliotecii municipale “Duiliu Zamfirescu” din Focșani, România.