MALURI DE PRUT | Poetul Igor Guzun: În toamna aceasta, și în toate anotimpurile care vor urma, în R. Moldova trebuie să se audă un EuroPian și să răsune, pe fundal, „Odă Bucuriei” (Audio)

  • 06 Octombrie 15:20
0%
00:00:00
00:00:00

Poemele sale ne aduc aminte despre ce este important în viață și cum putem schimba în bine lumea în care trăim. Copilăria, părinții, dragostea și bunătatea sunt câteva dintre temele și valorile fundamentale care transcend din poemele, adunate de-a lungul anilor, în volumele „Vinil”, „Bine”, „Mai bine”, „Iubi”, „Drag”, „Din totdeauna” - de poetul, scriitorul și jurnalistul Igor Guzun, directorul editurii „URMA ta”.

Invitat, recent, la emisiunea „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău, scriitorul, ale cărui poeme au fost traduse până acum în 13 limbi, a vorbit despre relația sa cu România, schimbările în bine prin care a trecut sttaul vecin de la prima sa vizită, dar și ce muzică și-ar dori să răsune pe fundal în această toamnă și în toate anotimpurile care vor veni, în Republica Moldova.

„Nu sunt persoană publică pentru a avea mesaje publice, dar ceea ce simt și cred este că și în toamna aceasta, și în toate anotimpurile care urmează, trebuie să se audă un pian pe fundal, un EuroPian, iar melodia care trebuie să răsune este „Odă Bucuriei”, imnul Uniunii Europene”, a spus Igor Guzun.

 

Cred că singura materie care trebuie predată în școală este iubirea”;

Dor este cel mai cool cuvânt românesc”;

Vezi casa asta frumoasă? Toată-i ridicată din trădări”;

Te iubesc, România!/ Se scrie cu inima și cu virgule”;

Lumea e înapoiată.

Și economia e înapoiată.

Și educațiea e înapoiată și ea.

Toate se vor schimba

Când va fi

Înapoiată

Bunătatea” - sunt câteva versuri extrase din volumul „Drag”, apărut în anul 2023.

 

Poezia  „Mamele” din acest volum a fost premiată ca fiind cea mai frumoasă poezie despre mamă, la un concurs organizat în Italia, anul trecut,  dintr-un număr de 604 de poeme scrise de autori din 30 de țări.

 

Dragostea este esența vieții umane. A iubi, a face ceva în acest sens. A înțelege, a interveni. Și cred că dincolo de ce învățăm noi copiii la școală, predarea dragostei ar trebui să fie materia principală. Mă gândesc că am prins vremuri când untul, brânza erau făcute din lapte iar oamenii erau făcuți din bunătate. Toate vor fi adevărate atunci când esența umană va fi dragostea și bunătatea”, spune, la Radio Chișinău, poetul Igor Guzun.

 

Asfințit. Verb”;

Mintea este un mușchi. Și are nevoie de sală./ De sală de lectură”;

Decât să luptăm cu tulpinile,/ Mai bine ne îngrijim rădăcinile” - sunt câteva versuri extrase dintr-un alt volum, „Din totdeauna”, apărut, de asemenea, în anul 2023.

 „Te sărut, România!”, o poezie-declarație de dragoste, deschide acest volum, ce completează trilogia închinată iubirii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău