Oleg Serebrian: „Biserica ortodoxă rusă este parte a războiului hibrid dus de Rusia în spațiul post-sovietic”
-
23 Septembrie 14:05
Biserica a fost întotdeauna un instrument ideologic important, iar în prezent religia este parte a războiului hibrid desfășurat de Rusia în spațiul post-sovietic, au atenționat experții în cadrul dezbaterii publice „Războiul, Religia și Biserica”, organizată de Agenția de presă IPN. Ei au denunțat în acest context consfințirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei drept unul „sfânt” de către patriarhul Chiril și pelerinajele cu tentă electorală ale preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova, transmite Radio Chișinău.
Expansiunea imperialistă a Rusiei, demarată de Ivan al treilea și continuată până în prezent de imperialismul putinist, a instrumentalizat, pe parcursul secolelor, biserica creștin-ortodoxă, a explicat analistul politic Igor Boțan.
„Biserica a devenit o unealtă în mâinile țarului, care a contribuit foarte mult la expansiunea imperialistă a Rusiei, lucruri pe care le regăsim acum în politica pe care o desfășoară patriarhia rusească. Ideologii ruși au elaborat o anumită strategie în acest sens și o explicație de ce, pentru Imperiul Rus, este foarte importantă această dăinuire imperială de mai bine de o mie de ani”, a menționat Igor Boțan.
Biserica ortodoxă rusă a avut mereu un rol în justificarea agresiunii militare ruse și în promovarea ideilor expansioniste, a explicat scriitorul și diplomatul Oleg Serebrian. Vladimir Putin „a repus în valoare rolul bisericii ortodoxe ca instrument geopolitic, întâi de toate, în spațiul post-sovietic”, implicând religia în războiul hibrid pe care l-a dus în Ucraina, care a fost premergător conflictului armat.
„În Ucraina, biserica a avut un fel de rol de antemergător al războiului. Conflictul din interiorul bisericii, pentru că erau trei biserici ortodoxe în Ucraina, a anticipat ceea ce s-a întâmplat în 2014, prima agresiune rusă cu anexarea Crimeii și cu războiul din Donbass, și ceea ce s-a întâmplat în februarie 2022, adică agresiunea masivă a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a spus Oleg Serebrian.
Mitropolia Moldovei, subordonată patrhiarhiei Moscovei, nu condamnă în mod expres războiul Rusiei împotriva Ucrainei, observă istoricul Alexandru Lupușor, care atenționează că recentele pelerinaje electorale făcute de preoții Mitropoliei Moldovei la Moscova ar putea fi parte din războiul hibrid împotriva Chișinăului.
„Ceea ce e sancționabil într-adevăr e instrumentalizarea ideologică a religiei și a bisericii, și cred că avem motive rezonabile să bănuim că, prin intermediul acelor vizite, se iscă o parte a unui război hibrid, și cred că trebuie să fim precauți”, a subliniat Alexandru Lupușor.
Acum o lună, jurnaliștii au surprins la Aeroport mai mulți preoți care mergeau la Moscova. Presa a scris că pelerinajele sunt organizate de fugarul Ilan Șor care le-ar oferi preoților și bani pe carduri „MIR”. Mitropolia Moldovei a susținut ulterior că deplasările preoților ar fi organizate de Patriarhia Rusă cu scopul de a „consolida legăturile frățești”.