MALURI DE PRUT | Vitalie Ciobanu: „Rezultatele de la recentele scrutine arată că, la nivel general, societatea se află într-un mare deficit de gândire critică” (Audio)
-
13 Decembrie 2024 11:40
Rezultatele și opțiunile politice ale cetățenilor, de la recentele scrutine din România, arată că, la nivel general, societatea se află într-un mare deficit de gândire critică, spune scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu. El subliniază că, în contextul vremurilor complicate pe care le trăim, intelectualii, care se bucură uneori de mai multă credibilitate decât politicienii în rândul cetățenilor, pot reprezenta o resursă importată în lupta cu dezinformarea și creșterea rezilienței, în special printre tineri, subliniază Vitalie Ciobanu, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România.
Vina pentru scorul mare obținut de candidatul filorus și antioccidental, Călin Georgescu, la recentele alegeri prezidențiale din România, care au fost anulate, dar și de partidele extremiste și antidemocrație la cele parlamentare, poate fi pusă și pe seama unor abordări superficiale ale războiului din Ucraina și războiului hibrid dus de Federația Rusă în presa română, spune în cadrul emisiunii „Maluri de Prut”, scriitorul, expertul și cronicarul Vitalie Ciobanu.
„Instituțiile statului român au o mare responsabilitate și vină pentru faptul că nu au pregătit populația pentru eventualitatea unor pericole. Mass-media românească are, de asemenea, o mare vină. Abia acum, cu pericolul legat de Georgescu și cu recrudescența extremei drepte în România, încep să apară comentarii mai serioase și mai conectate la realitate. Cristian Tudor Popescu, Radu Carp și Sorin Ioniță, prezenți foarte mult online și cunoscători ai realităților din Republica Moldova, sunt câteva dintre vocile care aduc aceste comentarii. Teodor Baconschi și Armand Goșu, nume de referință ale intelectualității românești, acuză superficialitatea televiziunilor de știri de la București și, mai ales, clasa politică conducătoare, care și-a dorit o eternizare a puterii”, a spus Vitalie Ciobanu.
În acest context complicat, rolul intelectualilor în educarea și dezvoltarea gândirii critice în rândul cetățenilor, în special al tinerilor, vulnerabili la războiul informațional dus de Federația Rusă pe rețelele sociale, este unul crucial, constată Vitalie Ciobanu.
„Rețelele de socializare, cum spunea Umberto Eco, au oferit drept de expresie tuturor imbecililor, o expresie cam dură formulată în cadrul unui interviu. Consumând prea mult timp pe rețelele de socializare, ne pierdem capacitatea de a ne concentra pe un anumit text. Tinerii sunt și mai vulnerabili, pentru că nu au reflexele formate. Acești copii, tineri și adolescenți, trebuie pregătiți, iar rolul scriitorilor și intelectualilor este foarte important astăzi. Credibilitatea lor este bazată pe prestigiul profesional și pe integritatea morală, pe care o pot pune cu folos în slujba interesului național. Trebuie să fim mult mai prezenți, mai vizibili, să vorbim cetățenilor noștri, să ne întâlnim cu tinerii în universități și licee, să fim prezenți în viața cetății. În acest fel, vom ajuta cauza democrației”, a menționat scriitorul.
În acest context, o legislație care să reglementeze rețele sociale este foarte necesară ca mecanism de protecție în războiul informațional, subliniază Vitalie Ciobanu.
Amintim că alegerile prezidențiale din România a fost anulate de Curtea Constituțională după desecretizarea mai multor documente ale instituțiilor de securitate care demonstrează că rezultatul votului a fost denaturat flagrant de Federația Rusă, prin sponsorizării ale unor postări și investiții de milioane de euro, pe rețelele sociale, în special Tik Tok.