MEMORIAL BASARABEAN | Lidia Kulikovski: „Chișinăul în plăci memoriale” – un volum ce ne amintește că am avut istorie și personalități

  • 25 Septembrie 14:18
MEMORIAL BASARABEAN | Lidia Kulikovski: „Chișinăul în plăci memoriale” – un volum ce ne amintește că am avut istorie și personalități

„Am realizat această cercetare ca să le amintim chișinăuienilor că întotdeauna au avut o istorie, au avut personalități” - a menționat bibliograful Lidia Kulikovski în cadrul lansării albumului „Chișinăul în plăci memoriale”, ce a avut loc recent la biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”. În volum au fost incluse 438 de plăci ce datează din diferite perioade istorice. E o primă încercare de a face un catalog al plăcilor comemorative ce întrunește efortul unui întreg colectiv, a specificat bibliograful.

Cercetarea a început printr-o investigație de arhivă, în care au fost identificate plăcile aprobate pentru amplasare de către Consiliul municipal, a menționat, în cadrul evenimentului, directoarea bibliotecii municipale „B.P. Hașdeu”, Mariana Harjevschi, remarcând acea imensă muncă de teren a colectivului de autori.

„A fost necesară o muncă de teren, deoarece unele clădiri și-au schimbat exteriorul, iar plăcile au fost demontate sau mutate. Echipa noastră a discutat cu proprietarii clădirilor și cu persoane care aveau cunoștințe despre istoria acelor plăci. Ca rezultat al efortului nostru, unele din ele, care au fost dezinstalate din diferite motive, au fost remontate. Altele au fost curățate, igienizate, deoarece au avut de suferit odată cu scurgerea timpului”, a menționat Mariana Harjevschi.

MEMORIAL BASARABEAN | Lidia Kulikovski: „Chișinăul în plăci memoriale” – un volum ce ne amintește că am avut istorie și personalități

Scriitorul Iulian Filip, fost șef al Direcției cultură a Primăriei municipiului Chișinău, a menționat importanța noii apariții editoriale pentru revitalizarea culturii și istoriei orașului. Acesta și-a amintit, totodată, despre perioada anilor 90, când, grație unor personalități importante ale culturii, a avut loc reîntoarcerea la denumirile tradiționale ale străzilor, care reflectă istoria și cultura locală. Scriitorul consideră că străzile ce poartă nume de scriitori români și alte personalități istorice, de asemenea și imaginile lor, reprezentate în plăcile comemorative, servesc ca o „memorie vie” a orașului, ajutând la păstrarea identității culturale.  

Cartea „Chișinăul în  în plăci memoriale” este o apariție extraordinară, a menționat, la rândul său, istoricul Sergiu Musteață.

„Este un volum-catalog, care ajută și responsabilii de la Direcția patrimoniu cultural să acorde atenția cuvenită pentru păstrtarea și promovarea mai bună a patrimoniului orașului”, a spus Sergiu Musteață.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
28,29
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău