MALURI DE PRUT | Adelina Moșanu, fiica disidentului Ion Moraru: „Dacă în 30 de ani studenții ar fi adunat memorii de la buneii deportați, ce istorie am fi avut și ce conștienți am fi fost de sacrificiul pe care l-au făcut!” (Audio)

  • 01 Octombrie 10:43
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi, 1 octombrie, începând cu ora 19:00, la Radio România Cultural va fi difuzat, în premieră, primul din cele șapte episoade ale spectacolului radiofonic în baza trilogiei autobiografice „Pustiirea”, „Treptele infernului” și „Fata cu miros de busuioc”, semnată de scriitorul Ion Moraru, deportat și deținut în lagărele sovietice.

Proiectul este coordonat de Magda Duțu, realizatoare și producătoare la Teatrul Național Radiofonic București, scenariul radiofonic al spectacolului este semnat de Ion-Costin Manoliu. Spectacolul este regizat de Petru Hadârcă, fiind implicată o mare parte din echipa de actori a Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, dar și actori de la București.

Avanpremiera spectacolului radiofonic a avut loc la Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale. 

Invitată în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău, fiica scriitorului Ion Moraru, Adelina Moșanu, ne-a povestit despre emoțiile și trăirile tatălui său în procesul de scriere a cărții.

„Una este să citești și să își imaginezi durerile lor, și alta este să auzi. Realitatea este cu mult mai dură. Atunci când auzi cum scârțâie degetele frânte în ușă, doar pentru a spune așa-numitul adevăr, să își pârască colegii… Tata a rezistat, dar l-a costat sănătatea, lacrimi, durere. Și atunci când auzi infernul prin care au trecut, te cutremuri de tăria lor de caracter, de rezistența pe care au avut-o. Tata credea în Dumnezeu, rugăciunile l-au ajutat să reziste.

Când scria această carte, undeva pe la mijloc s-a oprit. Nu mai putea scrie. Îi era foarte dureros să își amintească acele lucruri. Avea emoții. Nu putea dormi nopțile. Vorbea prin somn. Mama îl trezea noaptea și îi spunea că e doar un coșmar, nu e realitate. Și el a încetat să mai scrie. Când am venit acasă mi-a spus că nu mai poate, că abandonează. Mi-a spus că întreaga viața s-a străduit să uite emoțiile și durerile acelea, iar acum este nevoit să și le amintească. Iar mama mea, care era o femeie foarte înțeleaptă, i-a spus: „Tu nu-ți pui întrebarea de ce tu ai rămas în viață? Tu ai rămas în viață pentru că poți scrie. Și te rog să scrii prin câte ați trecut, ca lumea să cunoască. Tu nu scrii singur cartea asta, alături de tine stau sufletele celor pe care i-ai cunoscut și au plecat, dar care nu au putut să-și spună păsul și durerea. Voi împreună scrieți cartea asta. Tu ești obligat să o scrii mai departe. Și atunci tata s-a luat în mâini.

Eu mă gândesc, Doamne, dacă le dădeau ca lucrare de curs studenților la istorie, în acești 30 de ani, să adune memorii de la bunei, străbunei, de la toți acei din sat care au fost deportați, ce istorie am fi avut acum și ce conștienți am fi fost de sacrificiul pe care l-au făcut înaintații noștri.

Tinerilor de astăzi le-a venit parcă pe degeaba și ei nu pot prețui libertatea, faptul că au o deschidere către occident, faptul că pot călători liber, pot citi ce vor, pot să-și exprime liber gândurile…”, a comentat Adelina Moșanu.  

Scriitorul Ion Moraru a fost un luptător pentru libertatea și demnitatea românilor din Basarabia, martor ocular al atrocităților celui de-Al doilea Război Mondial și supraviețuitor al lagărelor staliniste din Siberia. S-a născut în 1929, în localitatea Mândâc, România Mare, și s-a stins din viață pe 9 octombrie 2019. După ocuparea Basarabiei de către URSS, a făcut parte din organizația antisovietică „Sabia Dreptății” din cadrul mișcării de rezistență „Arcașii lui Ștefan”.

În 1947 activitatea organizației a fost deconspirată și membrii acesteia arestați. În 1950 Ion Moraru a fost condamnat la 25 de ani închisoare și a ajuns în lagărele staliniste, de unde a fost eliberat în 1956. Timp de un an a fost întemnițat în lagărul din Ekibastuz unde l-a întâlnit și cunoscut pe cunoscutul scriitor și disident rus Alexandr Soljenițin.

În 1988, i s-a deschis un nou dosar, care nu a fost finalizat, deoarece procesele de democratizare și perestroika demaraseră deja.

Spectacolul „Dosarele Siberiei”, montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, se bazează inclusiv pe memoriile lui Ion Moraru din GULAG.

MALURI DE PRUT | Adelina Moșanu, fiica disidentului Ion Moraru: „Dacă în 30 de ani studenții ar fi adunat memorii de la buneii deportați, ce istorie am fi avut și ce conștienți am fi fost de sacrificiul pe care l-au făcut!” (Audio)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
19
Sat
18
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău