FILIT revine într-o nouă ediție la Chișinău în această săptămână. Aproximativ 100 de autori români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Europa vor veni în Republica Moldova

  • 24 Septembrie 14:34
FILIT revine într-o nouă ediție la Chișinău în această săptămână. Aproximativ 100 de autori români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din Europa vor veni în Republica Moldova

Trenul literaturii, noaptea albă a poeziei, ateliere și dezbateri alături de profesioniști din domeniul cultural. Festivalul internațional de literatură și traducere (FILIT) revine într-o nouă ediție la Chișinău în această săptămână, începând de joi, 26 septembrie și până duminică, 29 septembrie. Aproximativ 100 de autori români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și germani, francezi, danezi, polonezi, ucraineni, spanioli, irlandezi se vor afla pentru acest festival la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Participanții vor avea posibilitatea să discute cu scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști la nivel mondial. Printre aceștia istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu din România, romancierul John Boyne din Irlanda, autorul best-sellerului „Băiatul cu pijamale în dungi”, scriitorul Franzobel din Austria și dramaturgul și regizorul de teatru, Josep Maria Miro din Spania.

Festivalul va începe, joi, 26 septembrie, cu trenul literaturii, „un element de creație proprie a echipei de la Chișinău”, care va porni din Iași spre Chișinău începând cu ora 12:00. Călătoria va fi gratuită.

În deschiderea oficială a festivalului care va avea loc la Teatrul Fără Nume, la ora 18:00, va fi organizată o întâlnire cu scriitorul Andrei Pleșu și istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu. Discuția va fi moderată de Cătălin Ștefănescu, prezentatorul și realizatorul emisiunii „Garantat 100%” de la TVR.

Comparativ cu prima ediție din anul trecut, „partea de traducere” va fi mai prezentă în acest an. Astfel, festivalul va fi și o scenă de dialog pentru scriitori și traducători, a spus co-fondatorul FILIT Chișinău, Narcis Afrăsinei, în emisiunea „Interviuri Matinale” de la Radio Chișinău.

„La această a doua ediție avem deja șase traducători din română în diverse limbi de circulație națională și regională și la pachet vine cu platforma Traduki. Noi credem că întâlnirea poate produce efecte directe, prin traducătorii care să preia. Încurajăm și oferim o platformă de dialog pentru literatură, astfel toți stakeholderii, toate instituțiile interesate de ce se întâmplă în această perioadă au și o scenă de pe care să reușească să promoveze intențiile și toți ceea ce își propun să facă”, a spus Narcis Afrăsinei. 

Datorită festivalului FILIT care se desfășoară la Iași, municipiul a obținut recunoașterea ca al doilea oraș creativ UNESCO din România, fiind un model care ar putea aduce impact și pentru Chișinău, consideră Narcis Afrăsinei.

 „Dacă la Iași după 13 ani de festival, vedem că Iașiul devine al doilea oraș creativ UNESCO din România, primul oraș fiind Cluj din România datorită TIFF, Festivalul internațional de film Transilvania, cred că suntem pe o cale sigură, atât timp cât copiem acest model de la Iași. Este cel mai mare festival de profil din sud-estul Europei”, a mai precizat Narcis Afrăsinei. 

În premieră, FILIT propune și „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2023”, unde vor fi premiați atât cititorii, cât și autorii cărților.

Programul desfășurat al evenimentului poate fi urmărit pe pagina filit.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Wed
20
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău