Scriitorul Vladimir Beșleagă: Să nu ne eschivăm, să mergem la votare! Să votăm opțiunea europeană, să fim solidari și să nu ne lăsăm cumpărați! (Video)

  • 18 Octombrie 16:57
Scriitorul Vladimir Beșleagă: Să nu ne eschivăm, să mergem la votare! Să votăm opțiunea europeană, să fim solidari și să nu ne lăsăm cumpărați! (Video)

La 93 de ani, scriitorul Vladimir Beșleagă, considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani, a venit cu un mesaj pentru cetățenii Rep. Moldova în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului național: să pună mai presus de orice interesul național și să aleagă libertatea și Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

„Am speranțe mari că nu va fi abătută sau deviată linia noastră  spre  Europa. Este șansa noastră unică care ni s-a oferit după o mizerabilă tranziție de la regimul comunist care permitea omului ”raiul” pe pământ spre o lume democratică, spre o viață normală, europeană. Sper cu tot sufletul că ai noștri votanți, electoratul își va da toată silința să confirme dorința noastră fundamentală spre o viață europeană”, a spus scriitorul. 

Trecut prin ororile războiului și politicilor odioase instrumentate de regimul sovietic de ocupației, scriitorul nonagenar Vladimir Beșleagă spune, într-un interviu, realizat de Ina Guțu, că lecțiile istoriei se învață greu în spațiul dintre Prut și Nistru. 

„Așa a fost destinul istoric al acestui spațiu încât marile evenimente care se derulează vin peste mari perioade de timp. De exemplu, de la răpirea Basarabiei de către imperiul țarilor și Marea Unire de la 1918 a fost nevoie să treacă peste o sută de ani. Deci perioadele faste, fericite când noi decidem… Acum noi decidem! Până acum alții au decis istoria noastră.

Acum cu venirea PAS și a președintei Maia Sandu noi edificăm istoria cum dorim noi.

Dușmanii  noștri încearcă să ne pune bețe în roate, pe multe căi. Încearcă să corupă și să deruteze această cale. Sper din tot sufletul că neamul nostru se va dovedi la înălțime și noi vom învinge și în alegerile prezidențiale dar și în votarea referendumul pro-european”, a declarat Vladimir Beșleagă. 

 

Întrebat dacă înțelegem și apreciem la înălțimea sacrificiilor generațiilor anterioare libertatea și drepturile obținute după căderea comunismului, scriitorul Vladimir Beșleagă s-a referit la nenorocul de a ne fi aflat la fractura între două lumi, între două forțe. 

„Pământul nostru și statul nostru este plasat la confruntarea între două forțe mari, cea asiatică și europeană, pe fractură. În afara de aceasta, între occident și orient, se mai află și la fractura între democrație și autoritarism.

În afară de aceasta în perioada regimului totalitar aici s-a adus multă populație alogenă și s-a modificat structura demografică, și s-a lucrat mult la modificarea mentalităților. Așa încât unii oameni dintre cei care încă nu se orientează sau au beneficiat în perioada totalitară și vor să revină. De aceea situația este complexă și complicată. De aici se cere voința majorității. Și s-a dovedit că odată cu schimbările pe care le parcurgem în ultimii ani, poporul, electoratul s-a maturizat. A ținut cont de experiența acestor peste trei decenii de la independență încoace”, a subliniat scriitorul Vladimir Beșleagă.

Mesajul pentru cetățenii Rep. Moldova pe care Vladimir Beșleagă vrea să îl transmită cetățenilor, în prag de alegeri prezidențiale și referendumul crucial din 20 octombrie este:

„Acțiune și Solidaritate! Să nu ne eschivăm, să mergem la votare. Să votăm opțiunea europeană și să fim solidari, să nu ne dăm cumpărați pentru că forțele dușmane caută să corupă cu fel de fel de mijloace. Să punem mai presus de orice interesul național, decât interesul personal de un minut”, a transmis Vladimir Beșleagă. 

Născut la 25 iulie 1931, în localitatea Mălăiești din stânga Nistrului, Vladimir Beșleagă a fost martorul celui de-al doilea Război Mondial, al foametei organizate, iar apoi a  politicilor și persecuțiilor instrumentate de regimul sovietic de ocupație în Basarabia, cu precădere asupra intelectualității.

Mai multe volume semnate de scriitor au fost cenzurate și interzise de puterea sovietică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,18
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Sat
8
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău