MEMORIAL BASARABEAN | Nicolae Negru, despre volumul său „O progenitură dușmană”: „Este un mod de a-mi explica mie însumi și celor care vin după mine de ce nu trebuie să uităm istoria”
-
19 Septembrie 20:15
Sensibil și delicat, autorul explorează cu sinceritate experiențele personale legate de deportările staliniste, menționa criticul literar, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Maria Șleahtițchi în cadrul lansării cărții „O progenitură dușmană”, semnată de publicistul și jurnalistul Nicolae Negru. Evenimentul a fost moderat de criticul literar Maria Pilchin și a mai reunit și alte nume importante ale criticii literare, printre care Eugen Lungu, Iulian Ciocan.
Vorbind despre cartea lansată recent, Maria Șleahtițchi a subliniat că aceasta reprezintă o „eliberare” pentru Nicolae Negru, care transformă o experiență dramatică într-un text echilibrat și plin de înțelepciune.
„Nicolae vorbește despre o perioadă tragică și dramatică ca despre o copilărie, o copilărie așezată pe fundalul unei istorii dure, dar fără să fie lacrimogen sau sentimental”, a declarat criticul.
Maria Șleahtițchi a fost impresionată de complexitatea narațiunii, menționând că Nicolae Negru „a construit o lume”, alternând fragmentele autobiografice cu reflecții profunde asupra istoriei și identității. Acest fapt face din carte nu doar o mărturie documentară, ci și o operă literară de sine stătătoare.
Criticul și scriitorul Iulian Ciocan a menționat că l-a admirat întotdeauna pe editorialistul Nicolae Negru, pentru stilul său concis și argumentat. Acest stil este valorificat și în cartea „O progenitură dușmană”, unde se mai adaugă și umorul fin.
„Eu știam, îmi spusese cineva că Nicolae Negru fusese deportat, împreună cu familia sa, în Siberia și mă întrebam de ce nu valorifica această experiență într-o carte? Și iată, această carte apărut și mă bucur, pentru că o citesc cu mare plăcere. Faptul că lucrurile sunt descrise din perspectiva copilului Nicolae atenuează atmosfera groaznică și este chiar loc și pentru umor, situații haioase. Spre exemplu cazul cu mistrețul despre care a vorbit ma devreme, mai este și o întâlnire cu un urs, cu care se întâlnește într-un zmeuriș…”, a menționat Iulian Ciocan.
Participanții la eveniment au ajuns la concluzia că autorul redă în cartea sa o lungă și anevoioasă cale a cunoașterii de sine, în care copilul Nicolae își pune tot mai multe întrebări, urmând să găsească răspuns la ele pe parcursul întregii vieții. Cum ar fi momentul turlburător când micul Nicolae o întreabă pe mama, de ce au plecat din Moldova, dacă acolo este raiul pe pământ? Este impresionant momentul reîntoarcerii acasă, când personajul este invadat de frumuseațea, culorile câmpiilor basarabene și ale satului natal.
Criticul literar și poeta Maria Pilchin a menționat că o performanță a cărții este personajul-copil foarte rezilient - copilul reușește să fie fericit în pofida atmosferei apocaliptice prin care trece.
La finalul evenimentului, Nicolae Negru a vorbit despre motivația de a scrie această carte, explicând că a dorit să lase un testament literar pentru nepoții săi. Dar și să facă o legătură între trecut și viitor, pentru ca generațiile tinere să înțeleagă ce a însemnat Uniunea Sovietică și deportările staliniste.
„Această carte este un mod de a-mi explica mie însumi, dar și celor care vin după mine, de ce nu trebuie să uităm istoria”, a spus autorul.
Cartea „O progenitură dușmană” de Nicolae Negru a fost întâmpinată cu entuziasm de critica literară, fiind caracterizată drept o contribuție importantă la literatura de frontieră între genurile beletristic și documentar. Romanul constituie de asemenea o reflectare autentică a memoriei colective despre deportările din perioada sovietică.