Fratele lui Igor Dodon a fost reținut. Acesta este învinuit într-un dosar de îmbogățire ilicită

  • 05 Februarie 19:44
Fratele lui Igor Dodon a fost reținut. Acesta este învinuit într-un dosar de îmbogățire ilicită

Alexandru Dodon, fratele ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, a fost reținut de Procuratura Anticorupție (PA). Informația a fost confirmată pentru AGORA de procurora responsabilă de relația cu presa a PG, Violina Moraru.

Alexandru Dodon este reținut de procurorii anticorupție, fiind învinuit de îmbogățire ilicită. Acesta ar fi vizat în dosarul de îmbogățire ilicită. scrie sursa citată.

În luna aprilie anul trecut, anticorupție.md scria că Alexandru Dodon, fratele mai mic al fostului președinte, Igor Dodon, a acționat în judecată Serviciul de Informații și Securitate (SIS), după ce s-a pomenit în lista cu sancțiuni. Sursele portalului au declarat că aplicarea acestor măsuri ar avea legătură cu faptul că Alexandru Dodon este partenerul de afaceri al lui Igor Chaika, inclus în lista cu sancțiuni aplicate de SUA, în octombrie 2022, iar ulterior și în black list-urile Uniunii Europene. Rusul Igor Chaika este și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care a fost condusă de fostul președinte Igor Dodon și înființată sub aripa organizației Delovaia Rossia. Portalul eureporter.co de la Bruxelles a publicat o investigație în care se arată că liderul PSRM Igor Dodon ar fi cerut finanțare de la Moscova, iar intermediarul acestei înțelegeri ar fi fost Igor Chaika, potrivit Moldova1.

În februarie curent, instanța a admis cererea de strămutare a cauzei Baza de odihnă Sadovo (fondată de Alexandru Dodon – n.r.) vs Procuratura Anticorupție, cu privire la scoaterea bunului de sub sechestru, de la Judecătoria Chișinău la Judecătoria Strășeni, sediul Călărași.

Totul, după ce judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție și a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, precum și a celor deținute prin intermediul unor persoane din anturajul său.

Pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile.

În ianuarie 2022, oamenii legii au descins cu percheziții în satul Sadova, raionul Călărași, într-un dosar penal privind delapidarea bunurilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Perchezițiile s-au desfășurat anume pe teritoriul întreprinderii fondată de Alexandru Dodon. Ulterior, și anume în luna mai a aceluiași an, Procuratura Generală anunța despre încheierea urmăririi penale în privința fostului director al CFM, Adrian Onceanu, și altor două persoane din conducerea Î.S. Calea Ferată din Moldova, însă fratelui ex-președintelui nu i-a fost atribuit niciun statut procesual, notează anticorupție.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2015 o anchetă despre cum Calea Ferată din Moldova a ratat venituri de peste 50 de milioane de lei de la darea în arendă a vagoanelor în Federația Rusă. Banii nu au ajuns în conturile întreprinderii de stat, ci în cele ale unor companii dubioase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,12 m/s
Thu
-0
Fri
0
Sat
0
Sun
0
Mon
-0
Arhivă Radio Chișinău