Scriitorul Iulian Ciocan: „În ciuda schimbărilor din istorie, Federația Rusă are convingerea că teritoriul Republicii Moldova îi aparține de drept”
-
11 Noiembrie 16:55
Un nou conflict cu Federația Rusă ar putea deveni o realitate periculoasă pentru Republica Moldova, avertizează scriitorul Iulian Ciocan. Acesta a subliniat, în cadrul unei dezbateri la Agenția de presă IPN, că atitudinea Rusiei față de teritoriile fostei Uniuni Sovietice, din care a făcut parte și Republica Moldova, rămâne una de dispreț și superioritate, transmite Radio Chișinău.
Scriitorul Iulian Ciocan, autor al romanului „Iar dimineața vor veni rușii”, a comparat perioadele istorice de agresiune rusă din 1812 și 1940 cu situația actuală geopolitică, subliniind că teama de o posibilă invazie rusească este o preocupare profundă pentru cetățenii din Republica Moldova.
„Mi se pare că Rusia continuă să ne privească cu dispreț, ca o mare putere, de sus. În ciuda schimbărilor din istorie, Federația Rusă are convingerea că acest teritoriu îi aparține de drept. Aceasta este o teamă reală – că atunci când va avea ocazia, va încerca să recupereze acest teritoriu. Chiar și acum, trăim într-un spațiu periculos, iar frica noastră este că Rusia ar putea să revină, așa cum a făcut-o în trecut, în 1812 și 1940”, a subliniat Iulian Ciocan.
De asemenea, scriitorul a făcut și o paralelă între soarta refugiaților și a deportaților din acele perioade, deși refugiații au evitat Gulagul, au suferit din cauza separării de familii și a fugii din fața deportării în Siberia. Aceste experiențe, potrivit analistului, au lăsat frici adânci în mentalitatea oamenilor față de o posibilă agresiune repetată din partea Rusiei pentru a readuce Republica Moldova în sfera sa de influență.
Prezent la dezbatere, expertul Igor Boțan a explicat conceptul de „sfere de influență” și anume pentru statele mici care sunt absorbite de puterile mari.
„Sferele de influență reprezintă pretenția unor țări sau imperii de a avea dreptul exclusiv de a supraveghea alte țări sau de a participa la stabilirea echilibrului de putere, influențând politicile statelor din aceste zone. Aceste sfere sunt manifestări ale rivalităților dintre marile puteri. Istoria arată că marile puteri creează sfere de influență pentru a limita autonomia statelor mai mici, împiedicând astfel concurența și accesul oponenților pe piețele acestora. Ele privează alte puteri de influență în regiune, întărindu-și propriile poziții și refuzând adversarilor oportunitatea de a utiliza strategic teritoriul sau resursele acestor state. Aceasta subjugă statele mai puțin puternice, exercitând asupra lor un control cvasi-imperial”, a spus Igor Boțan.
Dezbaterea cu genericul „Dubla tragedie a refugiaților din anii 1940 și 1944”, organizată de Agenția de presă IPN, face parte din ciclul de evenimente „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de Fundația germană „Hanns Seidel”.