Сăutare:Vază
De la ospețele cu miel și vin pelin, până la copacii împodobiți. Tradiții și obiceiuri românești de 1 Mai și Armindeni
Ziua de 1 Mai este cunoscută drept ziua muncii, însă în trecut avea numele popular de Arminden (Armindeni). Tot „arminden” era numit uneori și un copac curățat de crengi și împodobit cu spice…
-
01 Mai 09:06
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit 73 de cadouri în anul 2023
Bijuterii, suvernire, cărți, veselă, tablouri, monede comemorative, bluze etc. sunt printre cele 73 de cadouri pe care președinta Maia Sandu le-a primit pe parcursul anului 2023 atât de la oficiali…
-
04 Ianuarie 19:02
OAMENII CETĂȚII | Scriitorul Vladimir Beșleagă, la 100 de ani de la nașterea lui Igor Vieru: Am trăit mare parte din viață în același regim drastic, în care omul de artă era supus presiunilor ideologice (Audio / Foto)
Zilele trecute s-au împlinit o sută de ani de la nașterea marelui pictor și filosof Igor Vieru. ”Poetul în culori al plaiului și sufletului basarabean” a fost evocat în cadrul unei mese rotunde…
-
30 Decembrie 2023 11:40
Despre Rusia în captivitatea neputinței. Reflecții pe marginea articolului unui intelectual rus. Op-Ed de Anatol Țăranu
Recent, la Moscova, după ce a publicat în presa rusă un articol polemic întitulat „Iluziile pierdute ale unei epoci trecute”, a fost destituit din post și supus unui linșaj mediatic cunoscutul…
-
08 Septembrie 2023 08:10
Publicații ce ilustrează momente importante din anii de renaștere națională, prezentate într-o expoziție tematică la Parlament
O expoziție tematică de publicații cu genericul „Graiul, Patria și Neamul…” este organizată la Parlament cu ocazia sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Ziua Limbii Române. Expoziția…
-
26 August 2023 08:50
MEMORIAL BASARABEAN | Istoricul Robert Denndorf: Mii de turiști din toată lumea ar fi dornici să viziteze R. Moldova, pentru a vedea locurile de refugiu ale regelui suedez Carol al XII-lea (AUDIO)
Moldovenii au fost vârful de lance al lui Carol al XII-lea, regele suedez îi considera cei mai de nădejde oșteni. Ei l-au însoțit la începutul sec. XVIII în campania asupra lui Petru I și l-au…
-
19 Februarie 2023 11:20
Istoricul Ion Duminică: Genocidul romilor - o lecție a istoriei ce trebuie însușită
Circa 25 de mii de romi au devenit victime ale holocaustului în România în anii 1941- 42, dintre aceștia aproape două mii au fost din Basarabia, a menționat istoricul Ion Duminică, în cadrul unei…
-
01 Februarie 2023 18:46
Nostalgia după himere sau de ce stagnează proiectul unionist. Op-Ed de Anatol Țăranu
Un sondaj realizat în luna aprilie curent, în plin război al Rusiei împotriva Ucrainei, arăta că 41% din cetățenii Republicii Moldova ar dori refacerea Uniunii Sovietice, în timp ce 33% cred că…
-
25 Noiembrie 2022 09:33
Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece: Au fost înregistrate 7027 cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii, majoritatea fiind la copii
Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece, în perioada 24 – 20 octombrie fiind înregistrată o creștere de 7,5% în comparație cu săptămâna precedentă, potrivit datelor Agenției Naționale…
-
07 Noiembrie 2022 13:31
Ghenadie Gâlcă: „Avem un spectacol de zile mari, un spectacol în care îi vom revedea pe actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu și toată suita de actori de vază ai Teatrului Național „Radu Stanca” (Audio)
Spectacolul radiofonic „Un braț de sulfină” după textul scris de Steliana Grama, va fi prezentat, astăzi, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară în aceste…
-
21 Septembrie 2022 10:44
Acces gratuit pentru vizitatori duminică la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei
Astăzi, 29 mai - acces gratuit pentru vizitatori la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei.
-
29 Mai 2022 10:42
Meseria de restaurator valorificată într-o expoziție monumentală
Patrimoniul recent restaurat al Muzeului Național de Artă al Moldovei este prezentat în cadrul unei expoziții temporare care este deschisă publicului până pe 31 iulie. Sunt opere de sute de ani,…
-
19 Mai 2022 19:23
24 Ianuarie/Incursiune în istorie - anul 1909: aniversarea a 50 de ani de la Unirea Principatelor Române și trecerea în veșnicie a Elenei Cuza
Românii marchează pe 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor, prilej de întoarcere la trecut și de cinstire a înaintașilor. Muzeograful Renata Gabriela Buzău din cadrul Complexului Muzeal Național…
-
22 Ianuarie 2022 18:18
Ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk la întâlnire cu tinerii: Pentru a menține independența propriului stat și a nu permite repetarea istoriei, aveți nevoie de demnitate, bazată pe cunoștințe (AUDIO)
Tineri de la mai multe instituții de învățământ din R.Moldova s-au întâlnit recent cu Ambasadorul Poloniei, cu prilejul zilei Independenței acestui stat, marcată la 11 noembrie.
-
28 Noiembrie 2021 14:48
PORTRET: Constantin Tănase – figură legendară a teatrului de revistă românesc
Luni, 5 iulie, se împlinesc 141 de ani de la nașterea lui Constantin Tănase, actor de vodevil, cupletist, figură legendară a teatrului de revistă românesc, scrie RADOR.
-
05 Iulie 2021 10:00
Ce cadouri a primit anul trecut Președintele României Klaus Iohannis, în calitate de șef al statului , și ce valoare au acestea
O replică după sabia voievodului Ștefan cel Mare, un serviciu pentru ceai din jad și o busolă se numără printre bunurile primite de președintele Klaus Iohannis, în 2020, cu titlu gratuit, cu prilejul…
-
09 Ianuarie 2021 09:40
O placă în memoria compozitorului Alexei Stârcea a fost inaugurată la Chișinău (AUDIO)
O placă în memoria compozitorului, pedagogului și interpretului, Alexei Stârcea, a fost inaugurată pe frontispiciul Școlii de Arte din capitală, ce-i poartă numele.
-
21 Noiembrie 2020 10:15
Marea Britanie, PNUD și OMS aprovizionează R.Moldova cu echipamente medicale esențiale în lupta cu noul coronavirus. O donație importantă a fost făcută pentru un spital din Comrat
Marea Britanie susține răspunsul de urgență la criza COVID-19 pe ambele maluri ale râului Nistru, printr-o contribuție de 160.000 lire sterline, oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite…
-
01 Octombrie 2020 17:06
Fost lider interlop, decorat de Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii (Anticoruptie)
Controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, a fost decorat recent de președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii. Aizin…
-
21 Septembrie 2020 10:15
ACASĂ cu oameni de cultură | Scenaristul Costin Manoliu: Mulți intelectuali din mișcarea Rugul Aprins, arestați după război, au fost refugiați din Chișinău! (AUDIO)
Zilele acestea Teatrul Radiofonic Național de la București le propune ascultătorilor o nouă premieră, despre care am mai vorbit în cadrul emisiunii noastre : e vorba de un spectacol radiofonic…
-
11 Aprilie 2020 09:27