Acces gratuit pentru vizitatori duminică la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei

  • 29 Mai 2022 10:42
Acces gratuit pentru vizitatori duminică la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei MNAM

Astăzi, 29 mai - acces gratuit pentru vizitatori la toate expozițiile permanente și temporare ale Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Astăzi este ultima zi când mai poate  fi vizitată expoziția lui Vladimir și Rostislav Ocușco. Vladimir Ocușco, invitat de Zemstva guberniei, în 1897 la Chisinau, reformează învățământul în artele plastice, deschide mai multe clase și galerii de artă, formează artiști importanți precum Alexandru Plămădeală, Pavel Șillingovschi.

Fiul său, Rostislav Ocușco, continuă pasiunea tatălui său, predă la Chișinău și în sudul țării, are o predilecție pentru portrete.

Totodată, pot fi vizitate și expozițiile recent inaugurate:
 
# Restaurarea Valorilor Patrimoniului Cultural - expoziție a 7 restauratori ai Muzeului Național de Artă al Moldovei, care pune în valoare munca restauratorului. Expoziția vizează atât public specializat, cât și cei care vor să fie inițiați în acest domeniu - restaurarea. Fiecare lucrare este însoțită de un panou, care explică tot procesul înainte și după restaurare.
 
# expoziția “Cupluri de Artiști” cuprinde 80 ani de istorie în arta plastică. De la Auguste Baillayre (profesor de arte plastice și primul director al Muzeului Național de Artă), Lidia Arionescu - Baillayre, soția…și povestea continuă. Vă invităm să îi descoperiți pe ceilalți artiști cu ajutorul catalogului de expoziție pe care îl puteți găsi la intrare, în muzeu.

#operadeweekend îl prezintă pe Lucas vom Leyden - unul dintre cei mai de vază gravori din perioada renascentistă din Olanda. Leyden s-a născut, a trăit și a murit în Leiden, a început să creeze de la o vârstă fragedă - la 14 ani, Leyden termină lucrarea “Profetul Mahomed și călugărul Sergius” - Gravura datată din 1508 ilustrează o legendă despre Mahomed care a circulat în Europa în perioada medievală. O ilustrare a poveștii profetului Mahomed și a călugărului Sergius. Mahomed, când era în compania călugărului, a băut și el prea mult vin și a adormit. Înainte de a se trezi, un soldat l-a ucis pe călugăr și i-a pus sabia în mâna lui Mahomed. Când profetul l-a trezit pe soldat și pe însoțitorii lui i-a spus că l-a ucis pe călugăr. De aceea, Mahomed a interzis urmașilor săi să bea vin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău