Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece: Au fost înregistrate 7027 cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii, majoritatea fiind la copii

  • 07 Noiembrie 2022 13:31
Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece: Au fost înregistrate 7027 cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii, majoritatea fiind la copii

Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece, în perioada 24 – 20 octombrie fiind înregistrată o creștere de 7,5% în comparație cu săptămâna precedentă, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În total, au fost înregistrate 7027 cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii, majoritatea fiind la copii. Medicii recomandă imunizarea antigripală.

Medicii recomandă mai multă protecție pentru sezonul rece. Grupurilor vulnerabile, precum vârstnicii, persoanele cu boli respiratorii cronice, adulții cu profesii expuse contactului public, copiii, le este recomandată administrarea vaccinului antigripal. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Rep. Moldova dispune de 218 mii doze de vaccin antigripal distribuite în centrele de sănătate publică, care corespund recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicul de familie Pavel Secrieru, a spus pentru Radio Chișinău că vaccinul antigripal este produs în fiecare an după alte formule, în funcție de mutațiile tulpinii virusului care este deja în circulație. Se recomandă  administrarea de vaccin antigripal înainte de debutul focarului de infecții, fiind o metodă eficace pentru imunizare împotriva virozelor și a gripei pe o perioadă de șase luni, mai ales pentru  persoanele din grupul de risc.

Nu se recomandă auto-administrarea de medicamente antigripale, iar metodele naturiste sunt o metodă de profilaxie, nu și de tratare, a atenționat doctorul Pavel Secrieru:

 „Perioada de incubație la gripă și la viroze respiratorii este de la câteva ore la două – trei zile. La Gripă timp de două zile. Media este o zi. Personale din grupul de risc se vaccinează: cu boli cronice ale sistemului respirator, dar și alte boli cronice care sensibilizează corpul în această perioadă. Totodată, vaccinarea vizează și persoanele care sunt în contact cu multă populație: învățătorii, medicii, vânzătorii, taxatorii, grănicerii. Se recomandă să evităm aflarea în focar de infecție. Dacă s-a infectat, se recomandă să meargă la medic și să se trateze, să nu se afle în colectiv pentru a evita îmbolnăvirea ulterioară a celorlalți”, a atenționat doctorul Pavel Secrieru.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populației să respecte aceleași măsurile generale de prevenire a infecțiilor respiratorii precum în perioada pandemică: portul de mască în spațiile publice, spălarea mâinilor cu apă caldă și spun, evitarea atingerii nasului sau a gurii cu mâinile murdare, evitarea spațiilor publice aglomerate, a spus pentru Radio Chișinău, specialista în  imunologie, Alina Druc, de la ANSP:

„Ca simptomatologie există apariția febrei, tusei, dar cu toate acestea, doar 44 – 51% de persoane diagnosticate cu gripă, reprezintă aceste simptome tipice. Din această cauză este foarte greu de diferențiat care este gripă sau infecție virală respiratorie, fie că este Covid 19. Cel mai bun diagnostic este stabilit în vaza testului PCR ”, a spus Alina Druc.


De la începutul perioadei de monitorizare, luna octombrie, au fost înregistrate 2 cazuri de gripă, aproximativ 25 de mii de infecții acute ale căilor respiratorii și 1270 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău