Publicații ce ilustrează momente importante din anii de renaștere națională, prezentate într-o expoziție tematică la Parlament

  • 26 August 2023 08:50
Publicații ce ilustrează momente importante din anii de renaștere națională, prezentate într-o expoziție tematică la Parlament

O expoziție tematică de publicații cu genericul „Graiul, Patria și Neamul…” este organizată la Parlament cu ocazia sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Ziua Limbii Române. Expoziția numără peste 90 de volume, selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, a Bibliotecii și Muzeului Parlamentului care prezintă lupta înaintașilor noștri pentru independență, tricolor, limba română, alfabet latin și identitate națională.

Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al Parlamentului, printre lucrările expuse se regăsesc albume, cărți, publicații periodice și broșuri care oferă o perspectivă amplă asupra momentelor importante din viața politică a anilor 1989-1991, a mișcării de renaștere națională și obținerii independenței Republicii Moldova.

Expoziția conține publicații care ilustrează rolul istoric, științific și cultural al evenimentelor din anii de renaștere națională, dar și legăturile istorice, culturale și politice ale țării noastre cu marea familie europeană. Publicațiile sunt compartimentate în următoarele secțiuni: Crâmpeie de amintiri...; Stegarii Independenței; Limba română - temelia nemuririi noastre; Republica Moldova în familia europeană.

Printre exponatele care se fac remarcate poate fi menționat discursul rostit de deputatul Ion Borșevici, decanul de vârstă, la deschiderea primei sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM din 17 aprilie 1990. Academicianul Ion Borșevici a fost deputat în patru legislaturi și este cunoscut ca fiind una dintre personalitățile de vază ale mișcării de renaștere națională. În colecția de publicații mai poate fi remarcată copia primului număr în limba română al ziarului „Literatura și arta”, publicat la data de 15 iunie 1989.

Expoziția este organizată de Secția resurse informaționale a Secretariatului Parlamentului în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Aceasta a fost deschisă vineri, 25 august, și va fi accesibilă pentru vizitatori până pe 25 septembrie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău