Meseria de restaurator valorificată într-o expoziție monumentală

  • 19 Mai 2022 19:23
Meseria de restaurator valorificată într-o expoziție monumentală

Patrimoniul recent restaurat al Muzeului Național de Artă al Moldovei este prezentat în cadrul unei expoziții temporare care este deschisă publicului până pe 31 iulie. Sunt opere de sute de ani, valoroase atât pentru studiul specialiștilor în domeniu, cât și pentru publicul curios să înțeleagă meseria de restaurator, transmite IPN.

Autorii își propun să atragă cât mai mult public specializat și doritor să înțeleagă procesul de restaurare. „Asemenea expoziții le organizăm mai rar, fie fiindcă nu căutăm mai mult în procesul de conservare și restaurare, fie că ne scapă acest lucru, fie nu acordăm însemnătate deosebită lucrului restauratorului, dar ne-am gândit că e momentul potrivit să avem această expoziție aici, alături de laboratoarele de restaurare. Se știe că la Muzeul Național de Artă al Moldovei sunt cei mai buni restauratori din Moldova”, a spus Tudor Zbârnea, director general MNAM.

Maria Dragnev, muzeograf MNAM, spune că munca restauratorilor este subapreciată. Puțini știu că munca restauratorului poate fi mai grea decât ce a artistului. „Unui restaurator îi poate lua câțiva ani să restaureze câteva fâșii din lucrare, iar în expoziție putem remarca bine starea înainte și după restaurare. Expoziția deschisă acum ar fi interesantă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Fiecare lucrare restaurată este însoțită de un panou explicativ unde putem vedea cum opera de artă a fost reconstituită din bucățele mici”, a menționat muzeograful.

„În această expoziție vedeți doar o mică parte din contribuția noastră adusă în colecția de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă. Nu voi intra în detalii să vă spun cât de interesant, captivant, iar câteodată poate fi foarte greu ca din mai multe cioburi să se reconstruiască o vază, să lipești o lucrare de gravură din secolul 17, să aduni bucăți mici dintr-o pictură și să o pui la locul ei, să îndepărtezi mizeria, să îndepărtezi olifa învechită și să readuci în lumină o icoană valoroasă, de exemplu”, a declarat pentru IPN Elena Grigorașenco, șefa secției restaurare.

Expoziția reprezintă patrimoniul cultural restaurat de către șapte restauratori ai muzeului. Aceasta a fost inaugurată în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău