O placă în memoria compozitorului Alexei Stârcea a fost inaugurată la Chișinău (AUDIO)
-
21 Noiembrie 2020 10:15
![](https://media.radiochisinau.md/image/202011/640x360/145869-121324.jpg)
O placă în memoria compozitorului, pedagogului și interpretului, Alexei Stârcea, a fost inaugurată pe frontispiciul Școlii de Arte din capitală, ce-i poartă numele.
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Institutului Cultural Român la Chișinău, Primăriei, membri ai corpului diplomatic, oameni de cultură din Republica Moldova, compozitorul Marian Stârcea, fiul distinsei personalități basarabene, alături de alți membri ai familiei.
Dezveliriea basoreliefului a fost asociată cu alt eveniment important – aniversarea a 55 de ani de la înființarea școlii de Artă „Alexei Stârcea”, care a educat și a promovat numeroase personalități în domeniul artelor – muzică, pictură, sculptură, coregrafie.
Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartolomiej Zdaniuk, a vorbit în cadul evenimentului despre colaborarea cu Școala de Arte, întru promovarea compozitorilor polonezi și nu numai, pentru care directorarei școlii, Irina Bogataia, i s-a înmânat o distincție din partea Ministerului Educației și Patrimoniului Național al Poloniei :
“Foarte mulți oameni, când vin aici, pun o întrebare – ce este Republica Moldova, care este specificul acestei țări ? Și le spun tuturor,că pe lângă diferitele atu-uri pe care le are țara Dvs., se află și un nivel înalt al artelor, culturii. Republica Moldova este un pământ foarte rodnic pentru oameni ai culturii, pentru oameni ai artei – din mai multe domenii… De aceea, déjà de ani de zile avem o cooperare foarte strânsă cu școala Dvs., am realizat multe concerte prin care am popularizat în Republica Moldova muzica compozitorilor polonezi … », a menționat ambasadorul Poloniei.
Compozitorul Marian Stârcea s-a arătat recunoscător pentru consemnarea acelei eminente personalități care a fost Alexei Stârcea și a contribuției pe care a adus-o culturi basarabene. El consideră că tinerii de azi, care trăiesc într-o perioadă dificilă, își pot găsi verticalitatea prin cunoașterea valorilor adevărate :
“Îmi pare bine de ceea ce se întâmplă, astfel ca numele tatălui meu, Alexei Stârcea, să fie cunoscut și mai departe, de generațiile viitoare. Adevăratele valori ale acestei țăritrebuie să fie cunoscute îndeaproape, fiindcă poate că noi astăzi existăm anume datorită acelor oameni care au depus foarte mult efort pentru ca acest plai să supraviețuiască. « Plaimoldovenesc » – este o piesă celebră a lui Alexei Stârcea, care reflectă foarte amplu ce a vrut el să transmită generațiilor tinere, fiind un mare patriot!”, a afirmat Marian Stârcea.
Și directorul Institutului Cultural Român la Chișinău ,Valeriu Matei, a luat parte la eveniment, făcând instituției o donație de literură în domeniu:
“Anul trecut am marcat împreună aici 100 de ani de la nașterea compozitorului AlexeiStârcea. Mă bucură faptul că ICR « M. Eminescu » de la Chișinău sprijină de mai multă vreme festivalul concurs « A.Stârcea », pe care îl derulează Filarmonica Națională, acordând multe premii, la diverse categorii. Mă bucură faptul că avem o colaborare strânsă și cu Școala de Arte, “Alexei Stârcea ». Și ei sunt prezenți în toate programele culturale, pe care le susține ICR “M. Eminescu », de la Chișinău. Mă bucură mult că sărbătorim 55 de ani de la înființarea acestei școli, care a dat mulți artiști, personalități de vază ale culturii noastre și care în continuare produce valori !”, a menționat ValeriuMatei.
Compozitorul Alexei Stârcea a educat o pleiadă întreagă de muzicieni, el fiind autorul primei opere moldovenești ̶ „Balada eroică”. A creat de asemenea o mulțime de piese vocal-simfonice, compoziții pentru voce, prelucrări folclorice ale cîntecelor populare. În calitatea sa de cântăreț, Alexei Stîrcea a interpretat cântece în mai multe limbi, printre care germană, engleză, italiană, franceză, rusă, ucraineană.