Ghenadie Gâlcă: „Avem un spectacol de zile mari, un spectacol în care îi vom revedea pe actorii Ofelia Popii, Marius Turdeanu și toată suita de actori de vază ai Teatrului Național „Radu Stanca” (Audio)

  • 21 Septembrie 2022 10:44
0%
00:00:00
00:00:00

Spectacolul radiofonic „Un braț de sulfină” după textul scris de Steliana Grama, va fi prezentat, astăzi, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău. Spectacolul este realizat de Radio Moldova, Teatrul la microfon. Regia artistică – Olga Șveț. În distribuție – Viorica Chircă, Paulina Zavtoni, Dina Cocea, Alina Țurcanu, Dorin Gribincea, transmite Radio Chișinău.

Spectacolul „Un braț de sulfină”, va fi audiat în Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la ora 14:00. Intrarea la acest spectacol radiofonic este gratuită.

La ora 17:00 – publicul este invitat la spectacolul „Avalanșa” de Tuncer Cucenoglu de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” de la Bălți în regia lui Linas Marius Zaikauskas, care va avea loc în sala Teatrului Fără Nume, la Centru de Cultură și Artă „Ginta Latină”. Spectacolul nerecomandat tinerilor sub 16 ani.

Potrivit regizorului Linas Marius Zaikauskas, piesa are un subiect inspirat din realitate: într-o comunitate izolată din munții Anatoliei, localnicilor le este interzis să facă zgomot, ca să nu provoace o avalanșă nimicitoare. Autorul piesei construiește o parabolă  despre frică, despre reguli respectate sute de ani, despre lupta dintre vechi și nou, dintre stagnare și schimbare. Cele trei generații ale familiei  sunt legate de tradiție, de sângele comun și de apartenența lor la comunitate. Conflictul latent între generații va duce la punctul culminant al intrigii – frica socială  încremenită în timp. Numai iubirea și curajul de a o apăra…„cu săbii de oțel… și de ea și de el, la fel” fac să triumfe viața. „Avalanșa” deși este un spectacol al Fricii, dincolo de acest sumbru mesaj… e invocată luminoasa izbânda a  Iubirii.

La ora 18:00, al Librăria din Centru de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.126, va avea loc lansarea de carte „100 de spectacole în 100 de ani de la Teatrul Național „Mihai Eminescu””, ediție îngrijită de Petru Hadârcă. Potrivit directorului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, „această carte-colecție scoate în lumină doar vârfuri aisberguri, ce rămân scufundate în oceanul întunecat al timpului trecut, cu toată ponderea și complexitatea vieții reale în care au fost create. Plonjând în acest trecut am ajuns la concluzia că teatrul a trecut prin timpuri faste, de strălucire și timpuri mai puțin faste, de declin; a avut directori, dedicați și pasionați, și alți profitori, dezinteresați de artă; au fost spectacole bune și spectacole slabe; artiști talentați și alții – lipsiți de vocație; teatrul a cunoscut sărăcia materială și prosperitatea – dar – nimic din toate acestea nu sunt în măsură a distruge arta atâta timp cât există oameni liberi care trăiesc într-o țară liberă, cu principii democratice. De-a lungul celor 100 de ani, cea mai mare cumpănă care a decapitat și aproape că a distrus teatrul a fost perioada stalinistă, cu principiul urii de clasă și al terorii de partid ridicat la nivel de politică oficială. A fost un dezastru și o catastrofă pentru oameni, pentru spiritul artistic și pentru teatrul românesc.”

La ora 19:00  va avea loc spectacolul „Conferința iraniană” de Ivan Vîrîpaev  jucat de actorii de la Teatrul Național „Radu Stanca” de la Sibiu. Un spectacol în regia lui Bobi Pricop, nominalizat cu premiul UNITER pentru cel mai bun regizor. „Piesa asta este despre cum putem învăța să trăim într-o lume cu valori, culturi și credințe diferite de ale noastre. Despre cum putem deveni mai conștienți de ce e în noi și în afara noastră. Vîrîpaev reia una dintre temele esențiale pentru el – comunicarea sau, mai degrabă, lipsa ei. Crizele politice sau familiale, războaiele, conflictele de orice fel, dilemele etice, toate pornesc de la neînțelegeri, de la probleme de comunicare. Așa că în „Conferința iraniană” el propune o conversație deschisă despre experiențele noastre personale specifice, despre călătoriile spirituale ale fiecăruia dintre noi, dar și despre cum se împletesc ele în imaginea de ansamblu. Cred că e important să ne educăm în privința diverselor moduri de a trăi și de a gândi, de a fi pe această planetă. Și totodată, să avem mintea deschisă la propunerea lui Vîrîpaev, aceea de a încerca să stabilim căi de comunicare cu celălalt prin libertate, toleranță și acceptare”, a relatat Bobi Pricop.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău