MEMORIAL BASARABEAN | Istoricul Robert Denndorf: Mii de turiști din toată lumea ar fi dornici să viziteze R. Moldova, pentru a vedea locurile de refugiu ale regelui suedez Carol al XII-lea  (AUDIO)

  • 19 Februarie 2023 11:20
0%
00:00:00
00:00:00

Moldovenii au fost vârful de lance al lui Carol al XII-lea, regele suedez îi considera cei mai de nădejde oșteni. Ei l-au însoțit la începutul sec. XVIII în campania asupra lui Petru I și l-au apărat de uneltirile dușmanilor în timpul refugiului său la Varnița. Anume de aici, de lângă cetatea Tighina, tânărul rege al Suediei și-a condus țara timp de câțiva ani, a bătut monede, a trimis și a primit soli de la cele mai înalte curți ale Europei. Acest moment inedit din istoria noastră ar putea fi valorificat și folosit ca un extraordinar punct de atracție turistică - atât pentru vizitatorii din Suedia (care deja asaltează localitatea), cât și pentru cei din alte țări, dornici de noi destinații turistice, consideră istoricul Robert Denndorf, autor al unui volum la această temă, economist de formație.

După lansarea, în 2019, a volumului despre șederea regelui suedez la Varnița, la începutul anului curent istoricul român de etnie germană, Robert Denndorf, a lansat  albumul „Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX)”, cu peste o mie de litografii, stampe, picturi etc., despre istoria Țării Moldovei și a românilor în general. Volumul constituie o carte de vizită pentru întreg spațiul românesc, redând în imagini viu colorate viața, personalitățile, evenimentele din istoria românilor, văzute de pana maeștrilor din Apus.

Fiind editat cu contribuția financiară a autorului, albumul reprezintă un cadou extraordinar pentru Republica Moldova, afirmă secretarul științific al Institutului de Istorie, conf. univ., dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc: „Orice țară s-ar mândri să aibă un asemenea album, care este o carte de vizită pentru oaspeți de peste hotare, pentru cei care doresc să ne cunoască mai bine istoria, cultura, obiceiurile. Ne bucurăm mult că Președintele Maia Sandu, căreia i-am trimis un exemplar, a apreciat la justa valoare opera și a exprimat recunoștința sa adresată autorului, trimițându-i un mesaj de salut cu prilejul lansării volumului la Muzeul Național de Istorie, din Chișinău”, a menționat Silvia Corlăteanu-Granciuc.

O parte din imaginile reproduse în album sunt copii după originalele păstrate în diferite muzee din Europa, iar o altă parte reprezintă imagini din arhiva personală a istoricului Robert Denndorf, care e stabilit de mai mulți ani în Germania Pe lângă albumul dăruit, autorul a decis ca lucrările din colecția personală, adunate timp de ani de zile, să le doneze Muzeului Național de Istorie a Moldovei și altor muzee din România. Deocamdată, această donație este dificil de realizat din cauza legislației Republicii Moldova, însă directorul instituției Eugen Sava și-a exprimat speranța că aceasta va fi în curând va fi ajustată,

Albumul, la fel ca și cartea despre șederea lui Carol al XII-lea la Varnița, a fost înalt apreciat de istorici de pe ambele maluri ale Prutului, fiind considerat important pentru o mai bună cunoaștere a realităților românești din veacurile apuse și pentru apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Iată ce spunea la lansarea volumului, unde au fost prezenți istorici și oficialități ai statului nostru, directorul Institutului de Istorie a USM, dr. hab., Gheorghe Cojocaru: „Unul din prefațatorii acestui volum, profesorul Mihail Ionescu, a observat că albumul pe care-l admirăm împreună astăzi, este rezultatul dragostei față de pământul în care s-a născut autorul. Și că de acum încolo, nimeni nu va putea ocoli bogata listă de imagini, pe care ne-o înfățișează această lucrare. Și are perfectă dreptate. Autorul, cum bine constată distinsul profesor,  propune o narațiune de tip cinematografic a locurilor populate de români din cele mai vechi timpuri, până în modernitate. Propria mea impresie după ce am răsfoit albumul a fost cea de un spectator la un grandios spectacol al istoriei și civilizației românești, în regia unui scrupulos, obiectiv și temeinic cunoscător al realităților noastre istorice, privite din Apus”, a menționat Gheorghe Cojocaru.

Cartea „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709-1714) în Imperiul Otoman”, lansată în 2019 la Chișinău, descrie cu lux de amănunte, descoperite de autor în arhive și biblioteci din diferite țări, filmul evenimentelor acelei campanii de la începutul secolului XVIII a regelui suedez asupra Rusiei, când a fost zdrobit în renumita bătălie de la Poltava. Timp de câțiva ani regele suedez, primit de către sultanul turc pe teritoriul principatelor românești, a condus Suedia, a primit vizite ale solilor de la multe curți europene, a bătut monede și a influențat politica timpului de pe teritoriul Țării Moldovei:

„Regele avea diplomați acreditați în diferite țări. În felul nostru de azi, exprimându-ne, el avea ambasadori. Iar domnitorii români, aveau și ei ambasadori la curtea regelui, Constantin Brâncoveanu avea patru oameni de vază. Și Mavrocordat, și Dimitrie Cantemir aveau și ei emisari la curtea regelui. Regele îl avea pe Adam de Briant  Iași...”, relatează istoricul Robert Denndorf.

Pe lângă mai multe detalii despre campania regelui, a refugiului său după înfrângere,  aflarea la Varnița timp de câțiva ani, despre care povestește autorul în cadrul emisiunii, ne oprim asupra momentului întoarcerii sale în patrie în mod incognito: „În drumul său spre Suedia, fiind urmărit de dușmani, Regele Carol al XII-lea a trebuit să facă niște piste  false. Și atunci ce a făcut? A ales 15 ostași, care îi semănau la chip și erau de aceeași statură și i-a îmbrăcat la fel ca și regele. Toți și-au lăsat să le crească bărbi. Sigur, unul avea barbă blondă, altul barbă neagră. Atunci toți au trebuit să le vopsească în negru.  Și cum regele era cunoscut că era cam pleșuv, oamenii lui l-au convins să poarte perucă. Această perucă se află depusă la muzeul militar din Stockholm... Unui baron, Bielke, care semăna cel mai mult cu regele i s-a dat spada  și lucruri personale de ale regelui. Trebuie să vă închipuiți - 15 oameni, îmbrăcați la fel, trimiși pe trasee diferite! Acest lucru  a făcut ca regele să apară în zeci și zeci de relatări ale oamenilor, care spuneau „Eu l-am văzut pe rege!”. O femeie din Sibiu a spus: „Eu am dansat cu regele!” La Sibiu este un hotel, care și astăzi se mândrește la turiști că l-a adăpostit pe regele Suediei Carol al XII-lea. Traseul exact parcurs  de rege prin principatele Române, apoi prin Ungaria, nordul Germaniei până la cetatea Stralsund de la Marea Baltică, nu se cunoaște în amănunte, din cauza mulțimii relatărilor, care denotau prezența regelui concomitent în atât de multe locuri, aflate la o distanță mare unul de altul”, menționează Robert Denndorf.

Istoricul consideră că șederea regelui Suediei, Carol al XII-lea, pe teritoriul Moldovei reprezintă o pagină inedită din istoria românilor de la Est de Prut, care ar putea fi valorificată, de exemplu prin deschiderea unui muzeu la Varnița, acolo unde au fost descoperite  rămășițe ale unor clădiri din acea perioadă. Aceasta ar constitui un punct de atracție pentru turiști din diferite țări și ar adune un beneficiu considerabil și de durată, pentru economia R. Moldova și pentru imaginea sa în lume.

Mai multe detalii, despre frumoasele moldovence, care au cucerit inima demnitarilor de la curtea regelui, despre un mic oștean care a fugit de la școală ca să participe la campania regelui Carol al XII-lea, fiul căruia ulterior a devenit un vestit demnitar la curtea lui Petru I, alte detalii curioase, aflați audiind interviul cu istoricul Robert Denndorf, realizat de Alina Rusu, difuzat în cadrul emisiunii Memorial Basarabean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău