Ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk la întâlnire cu tinerii: Pentru a menține independența propriului stat și a nu permite repetarea istoriei, aveți nevoie de demnitate, bazată pe cunoștințe (AUDIO)

  • 28 Noiembrie 2021 14:48
0%
00:00:00
00:00:00

Tineri de la mai multe instituții de învățământ din R.Moldova s-au întâlnit recent cu Ambasadorul Poloniei, cu prilejul zilei Independenței acestui stat, marcată la 11 noembrie.

Excelența sa, ambasadorul Poloniei, Bartolomiej Zdaniuk, le-a povestiti elevilor despre destinul țării sale.

Timp de aproape două secole Polonia s-a aflat sub stăpânirea imperiilor vecine, dar marea dorință a polonezilor de a-și redobândi independența s-a realizat în anul 1918, după sfârșitul primului război mondial, atunci când și românii și-au reîntregit țara. Există mai multe momente de tangență în destinul popoarelor noastre, unu din ele fiind bătălia de la Țuțora, unde polonezii și românii au luptat cot la cot, a menționat ambasadorul Poloniei.

Azi tinerii trebuie să lupte pentru independența țării și poporului lor în mod pașnic – studiind istoria și acumulând cunoștințe pentru viitor, a mai spus Ambasadorul Poloniei, Bartlomiej Zdaniuk:

După ce timp de două secole statul polonez a încetat să existe, independența a fost recucerită în noiembrie 1918, în condiții prielnice…Fiindcă noi eram pregătiți, fiindcă generații întregi au avut această conștiință –  la care se lucrează - conștiința e rezultatul unei munci asidue a mai multor generații. Atunci a fost posibil foarte rapid să creăm un stat…Care este concluzia? Independența care nu este prețuită prin fapte concrete, se termină prin dispariția statului. Și apoi e foarte greu să redobândești această independență. De aceea trebuie să fie o muncă foarte asiduă – dură și neplăcută, dar vitală. Să facem efortul ca statul să fie funcțional. Fiindcă dacă nu este funcțional – ce se întâmplă? Vor veni alții – dar vor veni cu oamenii lor, care vor ocupa toate funcțiile–cheie. Economia tot va fi dominată de ei… Ce, nu s-a întâmplat așa ? N-au avut loc trei valuri de deportări aici, în Basarabia ? N-au venit oameni lor, n-au fost funcțiile cele mai importante dominate de oameni care nu erau de aici ?..Ba da, tocmai așa a fost (în timpul ocupației sovietice). Trebuie să păstrăm demnitatea. Și această demnitate nu înseamnă orgoliu prost, ci înseamnă cunoștințe temeinice în diferite domenii, educație, cunoașterea limbilor străine, pentru a putea să le vorbești oamenilor despre țara ta!”, a menționat Ambasadorul Bartlomiej Zdaniuk.

Președintele Asociației Istoricilor din R.Moldova, Anatol Petrencu, a menționat aportul pe care-l aduce și în prezent Polonia la promovarea unor valori esențiale în Europa.

Directorul liceului Teoretic “Vasile Alecsandri » din Chișinău, Daniela Vacarciuc, a menționat că discursul ambasadorului Poloniei este o lecție de patriotism pentru tinerii basarabeni :

« Vă îndemn să luați aminte la acest mesaj profund, din care învățați cum e bine să trăim în lume – frumos și cu demnitate. Contează să aveți integritate și conștiința  responsabilității pentru propriul neam și propria țară! », a menționat Daniela Vacarciuc. Ea a mai spus că la liceul „Vasile Alecsandri” se pune accent pe cunoașterea istoriei și vorbirea corectă a limbii române și, grație unor valori cultivate, mulți discipoli au ajuns personalități de vază.

Elevii Liceului au demonstrat în fața înaltului oaspete că își cunosc și își iubesc propria istorie și apreciază aportul adus pe parcursul secolelor de reprezentanții diasporei poloneze. Ei au reprodus atmosfera din momentul votării Actului Unirii și discursul lui Felix Dudchevici, reprezentantul polonezilor în Sfatul Țării, care a susținut din toată inima unirea Basarabiei cu România și care a spus : „În această zi măreață, eu salut călduros nefericitul și în același timp fericitul popor moldovenesc înfrățit, care în sfârșit poate să se unească cu poporul românesc legat prin sânge. În numele poporului polonez susțin, în întregime, unirea Basarabiei cu România, cum aceasta o doresc și moldovenii, locuitorii băștinași ai acestei țări”.

Evenimentul a fost organizată la inițiativa Asociației Istoricilor “Alexandru Moșanu”. Potrivit președintelui Asociației, Anatol Petrencu, în cadrul întâlnirii au fost prezenți, online, elevi de la mai multe instituții - Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, din capitală, Centrul de Excelență în Transport, Liceul Teoretic “B.P. Hașdeu”  din Drochia și liceul „Eugen Coșeriu” din satul Mihăileni, Râșcani.

Pe viitor Asociația Istoricilor din Republica Moldova intenționează să organizeze mai multe activități în mediul tinerilor, cu scopul stimulării cunoașterii memoriei istorice, a subliniat Anatol Petrencu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău