Сăutare: mănăstirea Neamț
FOTO | O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde la Mănăstirea Bisericani, jud. Neamț. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Părintele Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei
O candelă pentru unitatea neamului românesc va arde și la Mănăstirea Bisericani Marți, 01 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului…
-
03 Octombrie 09:27
OAMENII CETĂȚII | Emil Constantinescu: Memoria este cea mai importantă formă de justiție (Audio)
Trăim momente de ruptură a istoriei în sens negativ, iar tânăra generație ar trebui să cunoască adevărul istoric pentru a avea curajul să construiască o lume bazată pe înțelegere. Este mesajul…
-
20 Iulie 15:29
Returnarea tezaurului României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European. Subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie
Returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit calendarului public. E vorba despre un proiect de rezoluție…
-
29 Februarie 19:15
Memorial Basarabean / Istoricii Ion Gumenâi și Teodor Candu: „Istoria Mănăstirilor Neamț și Secu”, o carte respinsă de cenzura rusească în sec. XIX, devine un eveniment cultural în sec. XXI
Manuscrisul „Istoria Mănăstirilor Neamț și Secu”, o lucrare monumentală în 10 volume, scrisă de arhimandritul Andronic Popovici de la mănăstirea Noul_Neamț, a nimerit la Arhiva Națională…
-
29 Noiembrie 2022 15:09
IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a participat la slujba Sfintei Liturghii de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași
Hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, a adunat și în acest an în Cetatea Iașilor mii de oameni, care au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită…
-
15 Octombrie 2022 13:24
Memorial Basarabean | Istoricul Radu Ștefan Vergatti: Cercetătorii vieții și activității lui Ștefan Ciobanu au vorbit prea puțin despre rolul său în crearea învățământului în Basarabia
În cadrul acestei ediții a emisiunii, istoricul român Radu Ștefan Vergatti, autor al unei monografii despre Stefan Ciobanu, lansată la Biblioteca Onisifor Ghibu, menționa că l-a cunoscut pe ilustrul…
-
09 August 2022 10:36
PORTRET: Mihai Eminescu – „geniul pustiu” al poeziei românești. 133 de ani de la trecerea în eternitate a poetului
Miercuri, 15 iunie, se împlinesc 133 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, jurnalist și prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române. Eminescu a fost supranumit „luceafărul…
-
15 Iunie 2022 09:13
REPERE SPRITUALE: Mănăstirea Putna, excepțional centru de cultură, istorie și spiritualitate
La 72 de kilometri nord-vest de Cetatea de Scaun a Sucevei, și la 33 de kilometri vest de orașul Rădăuți, se află prima și cea mai de seamă ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea…
-
05 Aprilie 2022 15:29
La Biblioteca Națională a fost lansată cartea „Valori cărturărești ale Mănăstirii Noul-Neamț”
Lansarea cărții Valori cărturărești ale Bibliotecii Mănăstirii Noul-Neamț a avut loc recent la Biblioteca Națională din Chișinău. Autorul volumului, istoricul Igor Cereteu, a menționat pentru…
-
15 Martie 2022 17:05
Expoziție despre istoria Mănăstirii Noul Neamț, la Biblioteca Națională
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) a fost inaugurată o expoziție cu genericul „Valori cărturărești din biblioteca Mănăstirii Noul Neamț”, care relatează despre istoria acestui…
-
02 Februarie 2022 08:50
PORTRET: 125 de ani de la nașterea scriitorului Ionel Teodoreanu
Joi, 6 ianuarie, s-au împlinit 125 de ani de la nașterea scriitorului Ionel Teodoreanu, romancier și avocat român interbelic, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilăriei și adolescenței. Ionel-Hipolit…
-
07 Ianuarie 2022 16:18
REPERE SPRITUALE: Mănăstirea Putna, excepțional centru de cultură, istorie și spiritualitate
La 72 de kilometri nord-vest de Cetatea de Scaun a Sucevei, și la 33 de kilometri vest de orașul Rădăuți, se află prima și cea mai de seamă ctitorie a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, Mănăstirea…
-
03 Septembrie 2021 12:39
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împlinește 70 de ani
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel (Ciobotea), s-a născut la 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. La Sfântul Botez a primit numele Dan-Ilie,…
-
22 Iulie 2021 11:49
Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
„Acțiunile hotărâte ale ex-președintelui Vladimir Voronin împotriva liderilor transnistreni, după i-au trântit bariera în față, sugerează că și actualmente se impun acțiuni concrete de pe…
-
24 Iunie 2021 08:12
PORTRET | Mihai Eminescu – „geniul pustiu” al poeziei românești
Marți, 15 iunie, se împlinesc 132 de ani de la trecerea în eternitate a poetului nostru național, Mihai Eminescu, jurnalist și prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române. Eminescu a fost…
-
15 Iunie 2021 09:22
EXPOZIȚIE | Muzeul Național De Etnografie Și Istorie Naturală: „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită joi, 13 mai, ora 15.00, la vernisarea Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea…
-
10 Mai 2021 12:14
Biblioteca Națională a organizat Simpozionul Științific Internațional „Valori bibliofile”
Biblioteca Națională a organizat Simpozionul Științific Internațional „Valori bibliofile”, ediția a XXIX-a, cu genericul „Mănăstirile basarabene – centre de spiritualitate culturală”,…
-
15 Iunie 2020 18:22
Ești ceea ce citești | Cartea jurnalistului Gheorghe Budeanu “Un strigăt pe Nistru”, un roman- edificiu ce prezintă evenimentele reale din 1992
Noul roman al jurnalistului și publicistului Gheorghe Budeanu “Un strigăt pe Nistru”, este una dintre cele trei cărți ce au fost propuse spre lectură în cadrul campaniei “Chișinăul citește”,…
-
10 Martie 2020 09:47
România și Rusia discută din nou despre Tezaurul românesc aflat la Moscova din Primul Război Mondial
Ministerul de Externe anunță reluarea, după 3 ani, a activității Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv cea a Tezaurului României…
-
09 Noiembrie 2019 18:00
PORTRET | Mihai Eminescu – „geniul pustiu” al poeziei romanești
Sâmbătă, 15 iunie, se împlinesc 130 de ani de la trecerea în eternitate a poetului nostru național, Mihai Eminescu, jurnalist și prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române. Eminescu a…
-
15 Iunie 2019 13:33