Returnarea tezaurului României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European. Subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie

  • 29 Februarie 19:15
Returnarea tezaurului României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European. Subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie

Returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit calendarului public. E vorba despre un proiect de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac care ar urma să fie votat de eurodeputați.

Potrivit proiectului de agendă a sesiunii plenare din luna martie, aprobat de Conferința Președinților, subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie, la Strasbourg, scrie G4Media.

Subiectul este relevant pentru că, în ipoteza unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Ucraina, UE ar putea utiliza această rezoluție pentru a ridica subiectul înapoierii tezaurului pe agenda relațiilor cu Moscova.

Anul trecut, și BNR a organizat un eveniment cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”.

 Eugen Tomac a anunțat anul trecut că ”pe lângă tezaurul Băncii Naționale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus și întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mânăstirile, să strângă toate colecțiile de artă publice și private, colecțiile Academiei Române, chiar și bijuteriile Reginei Maria, precum și arhivele principalelor instituții ale statului: Consiliul de Miniștri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranța statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceți domnești, panaghiarele lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Neamț, Epitaful de la Cozia (1936) și multe alte cărți vechi, picturi valoroase, precum și portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria națiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanșat de Rusia, țările europene sunt obligate să-și consolideze mecanismele de apărare și să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău