EXPOZIȚIE | Muzeul Național De Etnografie Și Istorie Naturală: „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”

  • 10 Mai 2021 12:14
EXPOZIȚIE | Muzeul Național De Etnografie Și Istorie Naturală: „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită joi, 13 mai, ora 15.00, la vernisarea Expoziției „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț”.

Evenimentul este organizat în contextul apropiatei Zile Internaționale a Muzeelor (18 mai) și a Nopții Europene a Muzeelor. Organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului o mică parte din bogata bibliotecă a Mănăstirii Noul Neamț, păstrătoarea unui tezaur inestimabil de manuscrise și documente ce reflectă pagini importante din istoria și cultura Țării Moldovei. Vizitatorii vor avea rara ocazie de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea și primii ani de activitate a Mănăstirii Noul Neamț, cel mai mare așezământ monastic din Basarabia.

Un loc central, în cadrul expoziției, revine vieții și moștenirii literare a Arhimandritului Andronic Popovici (1820-1893), unul dintre întemeietorii Mănăstirii Noul Neamț. Vom putea admira două manuscrise ale Istoriei Sfintelor Mănăstiri Neamț și Secu – o lucrare monumentală, în zece volume, scrisă în câteva variante. O altă scriere incitantă, de același autor, cuprinde istoria și minunile icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, o prețioasă relicvă care, potrivit tradiției, ar fi fost dăruită voievodului Alexandru cel Bun (1400-1432) de către împăratul bizantin Ioan VIII Paleologul (1425-1448).

Piesele din expoziție provin din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și ale Direcției Generale Arhiva Națională a Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova. Expoziția este menită să ne apropie de spiritualitatea creștin-ortodoxă și de tradițiile cărturărești din Moldova istorică.

Expoziția va dura până la data de 30 mai 2021.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău