Memorial Basarabean | Istoricul Radu Ștefan Vergatti: Cercetătorii vieții și activității lui Ștefan Ciobanu au vorbit prea puțin despre rolul său în crearea învățământului în Basarabia

  • 09 August 2022 10:36
0%
00:00:00
00:00:00

În cadrul acestei ediții a emisiunii, istoricul român Radu Ștefan Vergatti, autor al unei monografii despre Stefan Ciobanu, lansată la Biblioteca Onisifor Ghibu, menționa că l-a cunoscut pe ilustrul savant basarabean în împrejurări familiale, în copilăria sa - fiind impresionat de personalitatea acestuia. Radu Ștefan Vergatii consideră că cercetătorii vieții și activității savantului, au vorbit prea puțin despre rolul lui Ștefan Ciobanu în crearea învățământului în Basarabia. De asemenea, autorul a menționat curajul ilustrului savant și om politic. Fiind președinte al Academiei Române, el a fost unul din puținii care s-a pronunțat în Consiliul de Coroană din 26-27 august 1940, pentru apărarea Basarabiei de Rusia bolșevică.

Menționăm că monografia despre Stefan Ciobanu, semnată de istoricul român Radu Ștefan Vergatti, poate fi găsită la Biblioteca Onisifor Ghibu din capitală, unde autorul a făcut o generoasă donație de carte.

Tot în cadrul acestei emisiuni vorbim despre un centru de cercetări asupra operei lingvistului de talie mondială, Eugen Coșeriu, care a fost înființat la Chișinău, la Universitatea de Stat din Moldova. Potrivit teoriei marelui savant, prin studiile asupra unei limbi poate fi aflat trecutul și istoria poporului ce o vorbește,  afirmă scriitorul Vladimir Beșleagă :

“Eugen Coșeriu a ridicat știința lingvistică, studiul limbii la un nou nivel. Iorgu Iordan, vestit filolog român, spune așa – Eugen Coșeriu s-a apropiat de lingvistică, de studiul limbii, dinspre filosofie, deci dinspre înălțimea mare a gândirii umane. Nu de jos, din praxis Și mai jos, I. Iordan spune așa – el, Coșeriu a aplicat foarte ingenios și cu acribie eclectismul. Eclectismul în sensul nobil, superior, al cuvântului…Limba este un monument, ea are istoria ei seculară.  În limbă se reflectă absolut toată istoria unui popor. Acolo, prin cuvinte, poți să afli tot ce a pățit poporul acesta… », menționează Vladimir Beșleagă. Distinsul scriitor aduce în acest sens exemplul satului său de baștină, Mălăiești, istoria căruia o cercetează de mai mulți ani.

Mai multe detalii despre semnificația operei coșeriene, aflați în cadrul emisiunii Memorial Basarabean.

Tot în această ediție vorbim și despre una din comorile patrimoniului basarabean care se află în cadrul fondului arhivistic al Agenției Naționale a Arhivelor. Este vorba de fondul cărților de la mănăstirea Noul Neamț, salvate în anul 1962 de tăvălugul comunist, grație unor oameni de curaj,.

Despre importanța acestor volume vorbește, în cadrul emisiunii, reprezentanta Arhivei Naționale, Elena Frumosu.

Istoricul Igor Cetereu, cercetător neobosit al vechilor manuscrise, după mai mulți ani de lucru, alcătuiește un volum bibliografic, intitulat “Valori cărturărești din biblioteca mănăstirii Noul-Neamț ». În acesta include descrierea amănunțătă a tuturor volumelor ce se conțin în Fondul bibliotecii Noul- Neamț, volume ce datează din perioada secolelor 15-19. În cadrul emisiunii puteți audia un scurt interviu cu cercetătorul Igor Cereteu, aflat zilele acestea la un popas aniversar.

Mai multe detalii la aceste subiecte aflați în cadrul emisiunii “Memorial Basarabean », postat în file-ul audio din această pagină.

Menționăm că în una din viitoarele ediții veți audia un interviu cu președintele primului Parlament al R. Moldova, Alexandru Moșanu - una din remarcabilele figuri politice ale statului nostru, cel care a stat la baza ruperii de imperiul sovietici și a declarării Independenței.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău