Сăutare:librării
FOTO | Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, la deschiderea oficială a Zilei Limbilor Europene: „Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei”
La Chișinău a fost marcată Ziua Limbilor Europene. Cu această ocazie, mai multe librării și instituții culturale din capitală au găzduit câte un eveniment dedicat unor țări membre ale UE, care…
-
26 Septembrie 10:35
MEC: „La Marea Dictare Națională toți participanții vor fi echipați corespunzător”
Cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale, care se desfășoară la Chișinău cu prijelul Zilei Limbii Române, va avea loc pe 31 august. Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova…
-
29 August 18:42
Sergiu Prodan, despre Salonul Internațional de Carte „Bookfest” ediția a XVII-a: această ediție este specială pentru noi
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu Victor Chirilă, Ambasadorul țării noastre la București, și Lidia Bodea, vicepreședinta…
-
23 Mai 19:29
Sergiu Prodan: „Contribuim la integrarea noastră europeană promovând R. Moldova și arătând lumii că suntem parte a culturii europene”
Ministrul Culturii Sergiu Prodan a acordat un interviu pentru Moldpres, discutând despre sincronizarea scenei culturale locale cu aspirațiile europene ale R.Moldova.
-
08 Mai 11:02
Un centru de cultură și artă contemporană va apărea în spațiile Complexului editorial poligrafic „Universul”
Spațiile complexului editorial poligrafic „Universul” din Chișinău urmează să fie revitalizate, iar în locul acestor construcții, ar putea fi creat un centru de cultură și artă contemporană,…
-
29 Martie 13:25
INTERVIU | Maria Pilchin: „Atunci când apare o carte, valorile societății ar trebui să le trieze automat pe cele bune de cele rele”
Lectura în Rep. Moldova este suficient promovată, însă accentul trebuie de pus pe gândirea critică, educația informațională, cu scopul de a genera cereri pentru cărți de calitate, a spus scriitoarea…
-
14 Februarie 18:54
Maria Ivanov: Unirea dintre cele două maluri ale Prutului s-a produs și prin aducerea proiectului Revista Timpul la Chișinău
Revista este la numărul 30 și, conform datelor Poștei Moldova, este cea mai vândută revistă de cultură din Rep. Moldova. Promovează tinerii creatori de conținut cultural, cronică de teatru, de…
-
14 Noiembrie 2023 10:41
Programul Național LecturaCentral și-a desemnat câștigătorii
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a avut loc astăzi festivitatea de totalizare a rezultatelor Programului Național LecturaCentral, ediția a VI-a, informează MOLDPRES.
-
02 Noiembrie 2023 17:23
O studentă de la USM este câștigătoarea concursului de eseuri „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a UE?”
Marina Borș, studentă la Facultatea Drept a Universității de Stat din Moldova, este câștigătoarea concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”,…
-
11 Septembrie 2023 14:32
MALURI DE PRUT| Istoricul literar Ana Bantoș, despre literatura română, lupta scriitorilor basarabeni în perioada sovietică și oficializarea limbii române în R. Moldova: „Suntem învingători pentru că stăm pe umerii celor care au fost până la noi”
„Regimul comunist a fost foarte dur cu cei care încercau să apere valorile naționale. Dintre intelectualii care au avut mult de suferit a fost și istoricul Ion Vasilenco, cercetător la Institutul…
-
08 August 2023 15:54
MEMORIAL BASARABEAN | Scriitorul Victor Prohin: Poeții noștri se țineau de Nichita Stănescu cum se ține albina de un copac înflorit (AUDIO)
Invitatul ediției actuale a emisiunii “Memorial Basarabean”este secretarul de redacție al revistei “Alunelul”, scriitorul Victor Prohin. Fost redactor-șef adjunct al revistei Uniunii Scriitorilor…
-
11 Martie 2023 09:45
Albumul „Meleaguri românești văzute de artiștii din Apus, sec. XV- XIX”, semnat de istoricul Robert Denndorf, a fost lansat în prezența mai multor istorici de la Chișinău
Albumul „Meleaguri românești văzute de artiștii din Apus, sec. XV- XIX”, semnat de istoricul Robert Denndorf, a fost lansat în prezența mai multor istorici de la Chișinău. Cartea conține peste…
-
27 Ianuarie 2023 11:21
Recomandări privind securitatea cibernetică în călătoriile de vacanță. Fiți atenți când utilizați Wi-Fi public
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) vă informează că, în călătoriile de vacanță amenințările cibernetice sunt mai sporite. Din acest considerent, STISC vă reamintește…
-
05 Ianuarie 2023 10:12
45 de scriitori, jurnaliști, profesori de literatură din România și R. Moldova vor lua parte la Zilele Literaturii Române
După doi ani de pandemie și un an greu datorat războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina, Zilele Literaturii Române revin în Rep. Moldova cu a șasea ediție. 45 de scriitori, jurnaliști, profesori…
-
12 Decembrie 2022 12:54
O expoziție de manuale vechi a fost deschisă la Biblioteca Națională
Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Secția Literaturile lumii, prezintă publicului o nouă expoziție de documente: manuale vechi în limbile greacă și latină, lucrări ale autorilor din antichitate,…
-
29 August 2022 19:06
INTERVIU | Scriitoarea Maria Pilchin: Atunci când celebritățile vor citi, oamenii noștri de afaceri vor citi, oamenii noștri politici vor citi, nu doar oamenii de litere vor citi, atunci va citi întreaga societate ( AUDIO )
Maria Pilchin s-a născut pe 26 ianuarie1982, la nordul Moldovei, în satul Răuțel, raionul Fălești. Este o personalitate plină, complexă și armonioasă. Dimplomată în științele umane și reale,…
-
30 Iulie 2022 08:37
PORTRET: Viața neștiută a lui Tudor Arghezi – de la geniu literar fără Bacalaureat, la deținut, muncitor și călugăr
Joi, 14 iulie, se împlinesc 55 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi, poet, prozator și gazetar, cu o carieră literară întinsă și foarte bogată, unul dintre autorii de prim rang ai perioadei interbelice,…
-
14 Iulie 2022 19:40
MEMORIAL BASARABEAN | Pr. Constantin Necula: Ceea ce m-a impresionat - prezența în viața mea a Mitropolitului Antonie Plămădeală – un om cât un munte (AUDIO)
Invitatul emisiunii Memorial Basarabean este prodecanul Facultății de Teologie « Andrei Șaguna », a Universității « Lucian Blaga » din Sibiu, doctorul în teologie, preotul Constantin Necula. …
-
16 Aprilie 2022 13:41
OAMENII CETĂȚII | Leontina Vatamanu despre poetul Ion Vatamanu: Cred că tatăl meu a fost un motor și o busolă, pentru societatea noastră (audio)
Anul acesta se împlinesc 85 de ani de la nașterea poetului, savantului, politicianului și omului de cultură Ion Vatamanu. A fost un om al cetății. Cel care la sfârșitul anilor 80 a înflăcărat…
-
21 Februarie 2022 16:44
Anul a fost prolific pentru cercetători în pofida restricțiilor pandemice
Anul 2021 a fost prolific pentru oamenii de știință din Republica Moldova, în pofida mai multor dificultăți cu care s-a ciocnit domeniul științific, inclusiv din cauza restricțiilor pandemice.…
-
29 Decembrie 2021 12:42