45 de scriitori, jurnaliști, profesori de literatură din România și R. Moldova vor lua parte la Zilele Literaturii Române

  • 12 Decembrie 2022 12:54
45 de scriitori, jurnaliști, profesori de literatură din România și R. Moldova vor lua parte la Zilele Literaturii Române

După doi ani de pandemie și un an greu datorat războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina, Zilele Literaturii Române revin în Rep. Moldova cu a șasea ediție. 45 de scriitori, jurnaliști, profesori de literatură din România și Rep. Moldova vor lua parte la cele 20 de evenimente organizate de Uniunea Editorilor din Moldova, editura „Cartier” și Muzeul de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, transmite Radio Chișinău.

Sub sloganul „dar ei ne-au inventat istoria/și nu ne-au întrebat niciodată”, Judith Meszaros, Zilele Literaturii Române vor fi prezente la Chișinău și Bălți din 14 până în 17 decembrie. Președintele Uniunii Editorilor din Rep. Moldova, Gheorghe Erizanu, a spus că această ediție a întârziat din cauza războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina:

„Din cauza războiului (n.r. din Ucraina) a fost amânat și am prins această săptămână de decembrie. Ideea Zilelor literaturii (n.r. române) este să se construiască punți între scriitorii de literatură română din Rep. Moldova cu scriitori români din alte orașe ale lumii, pentru că literatura română are o geografie foarte, foarte mare. Avem invitați din Lisabona, Paris, Sibiu, Iași Chișinău, Bălți, etc.”, a spus Gheorghe Erizanu.

Evenimentul debutează pe 14 decembrie, la ora 17.00, la Librăria din Centru din Chișinău cu un program de lectură și o sesiune de autografe. Vor fi prezentate cărțile „Ioșca” de Cristian Fulaș, „Și toate zilele de azi” de George C. Dumitru, „Orașul promis” de Valentina Șcerbani, „Biblioteca” de Mircea V. Ciobanu,  „Pe contrasens” de Oleg Serebrian, și „Alt continent” de Ghenadie Postolache. Dintr-un volum în lucru va citi Emanuela Iurkin, câștigătoarea bursei Cărturești, a subliniat pentru Radio Chișinău poetul Emilian Galaicu-Păun:

„Avem un invitat foarte special acre se numește Lazslo Alexandru de la Cluj, cel care a publicat la cartier „Lectura și lumea lui Dante” în trei volume. Noi am luat aceste Zile ale literaturii după doi ani și ceva de pandemie, și un an în care lucrurile mai degrabă stagnat. Sunt câteva repere, precum discuțiile în librării, discuția după aceea la Muzeul de Literatură Română. Sigur că cele mai importante sunt întâlnirile dintre scriitori de la Chișinău, de la Bălți cu cei din Țară”, a spus poetul Emilian Galaicu Păun.

Tot pe 14 decembrie, la ora 18.45, Muzeul Național al Literaturii Române ”Mihail Kogălniceanu” va găzdui o seară de proză cu genericul „Cum ne alegem personajele?”. Invitații serii: Cristian Fulaș, George C. Dumitru, Oleg Serebrian și Paula Erizanu, a spus pentru Radio Chișinău directoarea muzeului, Maria Șleahtițchi:

„Cei care vin sunt o parte din scriitorii de astăzi din literatură română. Se ia pulsul al zi a Literaturii Române. Cei care sunt interesați de procesul cultural românesc să noteze numele, cărțile se găsesc în diverse forme, și între timp pot fi împrumutate la bibliotecă”,  spus pentru Radio Chișinău directoarea muzeului, Maria Șleahtițchi.

Zilele Literaturii Române se vor încheia sâmbătă, la ora 20.00, la Centrul ArtCor, cu un maraton de poezie. Invitați: Elena Vlădăreanu, Ion Buzu, Maria Ivanov, Augustina Vișan, Alex Cosmescu, Alina Purcaru, Cosmin Perța, Emilian Galaicu-Păun, Ronin Terente, Veronica Ștefăneț și Oxana Gherman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău