Un centru de cultură și artă contemporană va apărea în spațiile Complexului editorial poligrafic „Universul”

  • 29 Martie 13:25
Un centru de cultură și artă contemporană va apărea în spațiile Complexului editorial poligrafic „Universul”

Spațiile complexului editorial poligrafic „Universul” din Chișinău urmează să fie revitalizate, iar în locul acestor construcții, ar putea fi creat un centru de cultură și artă contemporană, potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Aceste spații ar urma să fie oferite pentru ateliere, înființarea de galerii de artă, cinematograf, crearea unui muzeu de artă contemporană, depozit de carte pentru Biblioteca Națională, săli de lectură, librării, transmite Radio Chișinău.

La Chișinău ar urma să fie creat, în premieră, un centru de cultură și artă contemporană, după exemplul țărilor europene. În acest fel, clădirile vechi sunt revitalizate și adaptate la normele europene, păstrând structura și conceptul de bază. Noul centru, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan,  va avea un design futurist.

În timpul apropiat, urmează a fi realizat un studiu de fezabilitate care să ofere mai multă concreteze acestui proiect. Sergiu Prodan.

„Studiul de fezabilitate va fi compus din două părți. Una va include specialiștii care vor fi selectați prin concurs și compania care să facă acest studiu de fezabilitate. În al doilea rând, ideile și sarcinile care vor fi puse în fața acestui centru prin consultările publice cu sectorul independent, cu artiștii contemporani, cu societatea care este interesată de acest proiect pentru a stabili în ce spații, ce activități sunt posibile pentru a organiza lucrul acesta mai bine”, a declarat Sergiu prodan.

Potrivit arhitectului Rolan Rotari, responsabil de modernizarea complexului, vor fi păstrate structura de rezistență, scările, zona de evacuare și ascensoarele.

„Fundația este bine păstrată. Vom susține materialele care sunt acum folosite atât pe fațadă, și pe interior. Panoul din aluminiu și sticla sunt de calitate superioară. Betonul deschis va fi turnat fără prefabricare, la fel și lemnul pentru a îmbunătăți zona unde se vor afla oamenii de artă”, Rolan Rotari.

Cheltuielile pentru edificarea centrului de cultură și artă contemporană vor fi acoperite din banii obținuți din vânzarea terenului pe care se afla fostul Stadion Republican Statelor Unite, teren pe care urmează a fi construită noua ambasadaă americană.

Complexul editorial poligrafic „Universul” este situat în centru Chișinăului și are o suprafață de aproximativ 14 mii de metri pătrați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău