FOTO | Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu, la deschiderea oficială a Zilei Limbilor Europene: „Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei”
-
26 Septembrie 10:35
La Chișinău a fost marcată Ziua Limbilor Europene. Cu această ocazie, mai multe librării și instituții culturale din capitală au găzduit câte un eveniment dedicat unor țări membre ale UE, care au inclus ateliere de cunoaștere a culturii și limbilor europene, transmite Radio Chișinău.
Nouă instituții și librării din centrul orașului Chișinău au găzduit evenimente dedicate unor țări ale Uniunii Europene. Peste 300 de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani au participat la ateliere de inițiere și cunoaștere a limbilor europene.
De asemenea, aceștia au putut participa și la o așa-zisă „vânătoare de comori”, unde au câștigat broșuri pentru învățarea limbilor străine, cărți, cursuri de limbi străine, dispozitive electronice de citit.
La Biblioteca Națională din Chișinău, de exemplu, tinerii au putut descoperi Spania și limba spaniolă, una dintre cele mai vorbite limbi din lume, alături de profesoara colaboratoare a Institutului Cervantes din București, Alina Cernea.
„Institutul Cervantes, promotor al limbii spaniole, face parte din acest eveniment. Avem o expoziție de citate a celor mai importanți promotori ai culturii hispanice, nu doar din Spania, dar și din America de Sud. Copii vor avea posibilitatea prin cadrul acestui atelier să învețe elemente de bază în limba spaniolă și să descopere anumite curiozități despre Spania. În vânătoarea lor de comori vor găsi o comoară și la Institutul Cervantes”, a spus Alina Cernea.
Președintele Rețelei Europene a Institutelor Culturale din Republica Moldova, instituție gazdă a acestui eveniment, Narcis Afrăsinei, a vorbit despre abordarea inovatoare, în acest an, a Zilei Europene a Limbilor, prin colaborarea cu librăriile din Chișinău și instituțiile guvernamentale locale.
„Am pregătit o desfășurare un pic mai diferită decât de obicei pentru Ziua Europeană a Limbilor și alături de rețelele de librării din zona centrală a Chișinăului și de instituțiile guvernamentale o să găsim găzduite toate cele 10 țări europene în interiorul acelor instituții. Fiecare țară pregătește ateliere, jocuri, prin care încearcă să introducă toți vizitatorii în universul cultural al propriilor țări și ale limbilor pe care ei le vorbesc”, a menționat Narcis Afrăsinei.
Limba română este deja parte a Uniunii Europene și este și ea sărbătorită, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Învățarea și cunoașterea limbilor străine înseamnă, de fapt, reziliența societății.
„Limba este pilonul cel mai important al patrimoniului. Pentru noi, limba română este pilonul identității noastre. Depunem și vom depune tot efortul ca atât limba română în Republica Moldova, în calitatea sa de pilon al identității noastre, cât și toate limbile europene și mondiale să asigure posibilitatea ca cetățenii să le cunoască, să le învețe”, a declarat Sergiu Prodan.
Și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu a subliniat importanța limbii române pentru integrarea culturală a Rep. Moldova în Europa. El a evidențiat că România și Rep. Moldova împărtășesc nu doar limba, ci și o bogată moștenire care se reflectă în evenimentele culturale comune, cum ar Festivalul Internațional de Literatură și Traducere și Reuniunea Teatrelor Românești.
„România, parte din acest program deosebit de interesant, este într-o situație deosebită, pentru că ne aflăm într-un spațiu cultural comun și vorbim în aceeași limbă. Spre deosebire de celelalte țări participante (n.r. la Ziua Europeană a Limbilor), consider că suntem în avantaj. Republica Moldova este deja parte a Europei. Noi împărțim nu doar o limbă, o istorie, tradiții, ci o cultură întreagă”, a subliniat ambasadorul.
Ziua Europeană a Limbilor are loc în contextul desfășurării la Chișinău a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, FILIT.