O expoziție de manuale vechi a fost deschisă la Biblioteca Națională

  • 29 August 2022 19:06
O expoziție de manuale vechi a fost deschisă la Biblioteca Națională

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Secția Literaturile lumii, prezintă publicului o nouă expoziție de documente: manuale vechi în limbile greacă și latină, lucrări ale autorilor din antichitate, antologii și opere originale în limba germană și limba franceză. Toate aceste relicve conțin diferite ștampile, sigilii și semne ale instituțiilor de învățământ din Chișinău de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elina Bolgarin, șefa secției Literaturile lumii, curatorul expoziției, a menționat că cercetarea și identificarea acestor exemplare nu au fost încă finalizate, dar după infomațiile de care dispune instituția, s-a depistat că 50 exemplare din ele aparțin Bibliotecii Gimnaziale Nr. 1 din Chișinău și bibliotecii pensionului. Unele exemplare din cele descoperite aparțin bibliotecii Școlii Reale din Chișinău. Multe dintre cele mai vechi care sunt și mai interesante și conțin diferite autografe ale elevilor, cândva au intrat în colecția Bibliotecii Seminarului Teologic din Chișinău, fondat în 1813 și Pensionului pentru Nobili din oraș, fondat în 1816. Un autograf unic este cel al seminaristului Iosif Bogaevski, care este datat cu luna ianuarie, anul 1830.

Potrivit sursei citate, autografele făcute de elevii Seminarului Teologic din Chișinău sunt captivante și interesante prin felul lor de a fi, că au fost semnate cu inițialele renumiților preoți din neamul Ianovski și Popovici. Pe multe din exemplare sunt încleiate niște folii sau etichete ”Biblioteca Pensionului Gimnaziului nr. 1 din Chișinău”, cu autografe ale tinerilor. Unul din ei a fost Alexandru Oatu, studentul Pensionului, viitorul celebru director al Liceului ”Mihai Eminescu” din Chișinău în perioada interbelică. O atenție deosebită atrag și autografele domnului Ivan Allendorf, renumitul profesor cu mulți ani de muncă în cadrul Școlii Reale din Chișinău, lăsate pe edițiile manualelor de limba germană.

În partea a doua a expoziției sunt expuse cărți în limbi străine, care au ștampile de la magazinele particulare din Chișinău, redate în prima jumătate a secolului XX, care sunt foarte curioase și nu atât de bine cunoscute publicului Bibliotecii. Aceste magazine erau următoarele: ”Șehter”, ”Șah”, ”Dâh”, ”Boșoer”, “Dailis”, ”Educația” etc. Din aceste librării s-au cumpărat cărți pentru bibliotecile instituțiilor de învățământ și cele particulare. Pe paginile multor exemplare cu aceste ștampile sunt și niște notițe ale cititorilor din acea perioadă. Aceasta înseamnă că exemplarele au fost cumpărate particular și le-au ajutat mult tinerilor la studierea literaturii și limbilor străine.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău