Albumul „Meleaguri românești văzute de artiștii din Apus, sec. XV- XIX”, semnat de istoricul Robert Denndorf, a fost lansat în prezența mai multor istorici de la Chișinău

  • 27 Ianuarie 2023 11:21
Albumul „Meleaguri românești văzute de artiștii din Apus, sec. XV- XIX”, semnat de istoricul Robert Denndorf, a fost lansat în prezența mai multor istorici de la Chișinău

Albumul „Meleaguri românești văzute de artiștii din Apus, sec. XV- XIX”, semnat de istoricul Robert Denndorf, a fost lansat în prezența mai multor istorici de la Chișinău. Cartea conține peste o mie de documente cu descriere și referință la sursele de informare și ar putea fi considerat un ghid practic pentru cercetări istorice, dar și pentru informarea publicului larg, spun experții, scrie Radio Chișinău.

Albumul include 1 149 de imagini cu litografii, gravuri, hărți, stampe, imagini cu cetăți, bătălii, diverse ilustrații cu caracter etnografic, scene din viața cotidiană. O mare parte din aceste lucrări aparțin colecționarului Robert Denndorf, care urmează să fie donate Muzeului Național de Istorie al Moldovei.

Inspirat de istoria familiei sale de la bunicul și tatăl său, colecționari de mărci poștale, de vederi și imagini vechi, expertul Robert Denndorf, prin cercetarea sa, a reușit să adune o colecție impresionantă cu o valoarea istorică pe care o transmite Muzeului Național de Istorie al Moldovei:

„Ajungând la o vârstă când financiar îmi puteam permite mai multe, din dorul de țară, pentru că am plecat din România, am emigrat în timpul Cortinei de Fier și nu știam când va cădea Ceaușescu, și nu știam dacă mă voi întoarce vreodată, din dor de țară, am început să cumpăr din toată lumea gravuri. Când veneam de la serviciu și vedeam că pereții apartamentului meu, de sus până jos, erau plini de gravurile domnitorilor români și faptele de vitejie ale ostașilor români, stăteam culcat pe canapea și aveam impresia că în orice colț al camerei domnitorii mă urmăresc, că mă privesc. Și parcă voiau să îmi spună: „Robert, pornește în căutare, vei găsi ceva”. Nu a fost o chestie de o zi. /.../ Marii gravori ai secolelor XVII – XVIII au fost în Germania, la Nuernberg. Deci, toate gravurile sunt în limba germană. Acest fapt a fost o ușurință pe mine să le aflu conținutul. Am căutat să aflu în ce lucrări au apărut, am citit lucrările și am găsit că pe una din gravuri am văzut campamentul regelui suedez Carol al XII-lea de la Tighina. Și de la una la alta am aflat o mulțime de amănunte care sunt cunoscute desigur în istoriografie, însă neprelucrate până acum, sau de mult uitate”, spune Robert Denndorf.

Cu peste o mie de documente cu fișe de trimitere la surse, Robert Denndorf oferă cercetătorilor în istorie un adevărat catalog de documente ce atestă acele urme ale meleagurilor românești văzute de artiștii din apus în perioada secolelor XV-XIX.

Multe dintre aceste lucrări se prezintă de la sine fără a avea nevoie de o fișă introductivă, a subliniat directorului Institutului de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Cojocaru:

„Toată Moldova este prezentă în acest album, după cum și toate provinciile românești. Toate zonele istorice sunt integrate în paginile acestui album: Transilvania, Țara Românească, Muntenia, Bucovina, toate sunt prezente aici. Și ceea ce se degajă limpede din analiza acestui album este că moldoveanul, bucovineanul, transilvăneanul, toți aparțin de aceeași familie românească”, a subliniat directorului Institutului de Istorie a Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Cojocaru.

Cartea va putea fi găsită în librării de pe ambele maluri ale Prutului a spus directorul editurii Lexon-Prim, Eduard Potângă:

„A fost un lucru enorm, s-a lucrat aproape un an la lucrare. Cartea va fi distribuită în rețelele din România și Rep. Moldova. Mai multe exemplare au ajuns în diverse centre academice prin donația domnului Denndorf și a editurii. Cei interesați o pot găsi și la sediul editurii din Chișinău”, spune Eduard Potângă.

Potrivit experților, imaginile adunate de Robert Denndorf reprezintă rezultatele unor investigații de ani de zile în diferite biblioteci, arhive și muzee ale lumii, Generozitatea artiștilor transmisă în gravuri și picturi, reprezintă momentele de istorie, de rutină,  sau de stagnare în istoria românilor, atestând uimirea și fascinația occidentalilor în corelație cu domnia mai multor reprezentanți ai marilor puteri pe durata a mai multor secole, a concluzionat Gheorghe Cojocaru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău