Maria Ivanov: Unirea dintre cele două maluri ale Prutului s-a produs și prin aducerea proiectului Revista Timpul la Chișinău
-
14 Noiembrie 2023 10:41
Revista este la numărul 30 și, conform datelor Poștei Moldova, este cea mai vândută revistă de cultură din Rep. Moldova. Promovează tinerii creatori de conținut cultural, cronică de teatru, de carte, de spectacole muzicale. Revista este distribuită gratuită în toate bibliotecile din Rep. Moldova pentru a spori nivelul de informare și educare prin cultură românească, a spus directoarea revistei, Maria Ivanov, într-un interviu realizat de Radio Chișinău.
„Revista Timpul a ajuns la cea de-a 30-a ediție, acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut parte de sprijinul financiar din partea Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova, finanțare care contează enorm de mult pentru noi și datorită căreia putem oferi onorarii scriitorilor. De-a lungul timpului ne-am bucurat și de sprijinul Ministerului Culturii și a Institutului Cultural Român”.
Ce recomandări sunt în luna noiembrie pentru cititori?
„În luna noiembrie au intrat mai multe cronici de teatru. Eu, de exemplu, am scris o cronică despre „Grădina Sofiei”, o carte semnată de Suzănica Tănase, o scriitoare din România, dar care este mutată în Canada. Este una dintre cărțile care m-au marcat profund, e o carte pe care o recomand cu mare drag cititorilor, dar mai ales femeilor, mamelor. Este vorba despre povestea unei mame care creează, vede burta în care trăiește copilul ei, centrul universului său care, de fapt așa și este, că de acolo începe totul, de acolo am început și noi, dar care se termină cu un avort spontan și este absolut tulburătoare resemnarea cu care este scrisă cartea. Primele texte abundă de iubire și de grijă pentru copilul care urmează să se nască, o iubire care te copleșește și te face să devii parte acelei iubiri a dezvoltării din faza embrionară a copilului, nimic nu prevestește moartea copilului din burtă decât poate petele de sânge pe care le visează sau cireșele sau alte fructe de culoare roșie din visele ei, dar prinsă în avalanșa de emoții, avalanșa de iubire și amintirile din copilăria ale personajului poematic nu te gândești pentru nici o secundă la moarte. Aștepți nașterea copilului pentru care își tot pregătește viața mama. Dar iată că se termină cu un avort spontan absolut neașteptat”.
Am văzut pe paginile revistei și o cronică de teatru scrisă de Adelina Labic, spectacol care se joacă la Teatrul fără nume.
„Este un spectacol care se joacă momentan în trei limbi, în română, rusă și ucraineană. Este un spectacol montat în baza textului scris de Ivan Vyrypaev și cronica a surprins acea stare de spirit pe care o transmit fetele din scenă. Ea spune că te simți ca la un terapeut sau ca la un psiholog sau chiar ca la un psihiatru în ședință. Eu la rândul meu am perceput acel spectacol ca pe jocul unor gânduri, unor voci din capul unui om. Pentru că fiecare dintre noi are avem ideile noastre care se contrazic una cu alta. Cam asta este ceea ce redă acest spectacol de teatru”.
Cum putem să ne abonăm la Revista Timpul, sau unde am putea-o găsi?
„Revista Timpul din România continuă a fi distribuită gratuit în biblioteci pentru ca să ajungă la copii, evident. Și în unele librării. Și poate fi cumpărată în oficiile Poștei Moldovei. De asemenea, chiar pe prima pagină a Revistei există codul de abonare cu ajutorul căruia cititorii pot face un abonament”.