Сăutare:cognitiv
Studiu: Multe dintre cazurile de demență ar putea fi de fapt o afecțiune tratabilă, greșit diagnosticată
Pe măsură ce populația globală îmbătrânește, tot mai multe persoane se confruntă cu un declin cognitiv îngrijorător, personal sau al celor dragi. În fiecare an, se înregistrează peste 10 milioane…
-
18 Iulie 21:00
Multivitaminele administrate zilnic nu ajută oamenii să trăiască mai mult, conform unui studiu major
Un studiu important a constatat că administrarea zilnică de multivitamine nu îi ajută pe oameni să trăiască mai mult și poate chiar crește riscul unei morți premature.
-
28 Iunie 20:11
Analiză France Presse: Dezbatere tensionată între un Trump plin de aplomb și un Biden confuz
Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din toamnă din SUA s-au atacat reciproc în prima dezbatere televizată de joi seara pe teme precum inflația, imigrația, războiul din Ucraina, Donald Trump…
-
28 Iunie 11:49
Primăria Municipiului Chișinău va organiza 27 de tabere tematice, cu genericul „ȘTIM la bibliotecă”
Pentru odihna, educația și distracția copiilor, în sezonul estival 2024, Primăria Municipiului Chișinău, prin Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, va organiza 27 de tabere tematice, cu genericul…
-
22 Mai 13:18
OAMENI ȘI IDEI | Președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru: „În mediul rural, patru din zece copii sunt săraci” (Video)
Invitata emisiunii Oameni și Idei a fost Liliana Rotaru, doctor în filologie și președinta CCF Moldova (Copil, Comunitate, Familie). În cadrul interviului realizat de Mihaela Iorgu, Liliana Rotaru…
-
08 Mai 16:06
La Bălți a fost deschis un centru de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale, cu sprijinul UE
Zeci de copii de copii cu dizabilități intelectuale, inclusiv cu tulburări din spectrul autist din municipiul Bălți și din alte localități din nordul țării vor beneficia de servicii gratuite de…
-
19 Decembrie 2023 19:02
40 de angajați ai sistemului educațional vor deveni formatori în domeniul prevenirii și combaterii bullyingului în școli
Circa 40 de cadre didactice, psihologi și specialiști din cadrul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului participă în această săptămână la o sesiune de formare, dedicată…
-
27 Aprilie 2023 11:42
Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman
Atunci când vine vorba de îmbunătățirea funcțiilor creierului, majoritatea dintre noi ne gândim adesea la activități care ne stimulează gândirea, cum ar fi rezolvarea puzzle-urilor, a cuvintelor…
-
24 Aprilie 2023 14:17
Studiu: De ce să mănânci neapărat spanac și nuci
Află în articol de ce este bine să mănânci alimente bogate în magneziu, precum este spanacul.
-
25 Martie 2023 19:30
STUDIU | Cum se schimbă somnul în funcție de anotimp De ce trebuie să dormim mai mult iarna?
Mulți dintre noi sunt familiarizați cu lupta pentru a aduna energia necesară pentru a părăsi patul dimineața în timpul iernii, alegând în schimb să apese butonul de somn. Iar oamenii de știință…
-
19 Martie 2023 11:20
Ignorarea tulburării de somn duce la consecințe negative, specialist
Insomnia se află pe primul loc printre tulburările somnului la moldoveni. Pe parcursul a 10 ani de activitate, în Centrul de Somnologie de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie au fost efectuate…
-
18 Martie 2023 14:15
Statele Unite autorizează un nou tratament mult așteptat pentru Alzheimer
Autoritățile sanitare din Statele Unite au autorizat vineri un nou medicament pentru Alzheimer menit să reducă declinul cognitiv la pacienții care suferă de această boală neurodegenerativă, un…
-
08 Ianuarie 2023 13:07
Poeta Lora Rucan a editat două volume de versuri
Poetei Lora Rucan, stabilită de mai mulți în Italia, i-au apărut recent la o tipografie din Chișinău două cărți noi: ”Fluxuri-refluxuri” cu poezii lirice, 92 de pagini, și ”Ah, ce miracol!…
-
28 Noiembrie 2022 19:00
S-a dat startul activităților de instruire a formatorilor locali în prevenirea și combaterea bullying-ului
Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 1024/2022 și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 349-361…
-
18 Noiembrie 2022 09:50
Șocurile electrice ușoare aplicate creierului, pot proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei
Aplicarea unor șocuri electrice ușoare asupra creierului ar putea proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei atât pe termen scurt cât și pe termen lung, sugerează cercetările, transmite…
-
27 August 2022 19:52
Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat programul estival ”Provocarea verii”
Pe strada pietonală Eugen Doga din capitală a fost lansată astăzi cea de-a IV-a ediție a programului estival ”Provocarea verii”, care se va desfășura în perioada iunie-iulie 2022 la Biblioteca…
-
01 Iunie 2022 19:31
O expoziție de benzi desenate a fost deschisă la o bibliotecă din capitală
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția de benzi desenate cu genericul „Arta care dă viață imaginilor”, informează MOLDPRES.
-
30 Mai 2022 17:22
Studiu | O posibilă explicație pentru long COVID. Coronavirusul poate persista luni de zile după ce se răspândește în tot corpul
Coronavirusul care provoacă boala Covid-19 se poate răspândi în câteva zile de la căile respiratorii la inimă, creier și la aproape orice sistem de organe din corp, unde poate persista luni de zile,…
-
27 Decembrie 2021 17:29
Misterioasa boală cerebrală din Canada. Medicii nu găsesc nicio cauză, dar cazurile descoperite sunt tot mai multe
Când Roger Ellis s-a îmbolnăvit, în urmă cu doi ani, familia sa l-a dus de urgență la spital, temându-se că ar avea un atac de cord. Medicii au exclus rapid acest lucru, dar câteva zile mai târziu,…
-
17 Noiembrie 2021 11:17
A fost descoperită cauza evoluției bolii Alzheimer în creier (studiu)
Grupuri de proteine toxice, considerate responsabile pentru declinul cognitiv asociat bolii Alzheimer, ajung în diferite zone ale creierului unde se acumulează de-a lungul deceniilor, conform unui studiu…
-
30 Octombrie 2021 17:59