OAMENI ȘI IDEI | Președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru: „În mediul rural, patru din zece copii sunt săraci” (Video)  

  • 08 Mai 16:06
OAMENI ȘI IDEI | Președinta CCF Moldova, Liliana Rotaru: „În mediul rural, patru din zece copii sunt săraci” (Video)  

Invitata emisiunii Oameni și Idei a fost Liliana Rotaru, doctor în filologie și președinta CCF Moldova (Copil, Comunitate, Familie). În cadrul interviului realizat de Mihaela Iorgu, Liliana Rotaru a vorbit despre sărăcia din Rep. Moldova și efectele acesteia în special asupra copiilor.

În mediul rural, patru din zece copii sunt săraci, ceea ce este un număr foarte mare, spune Liliana Rotaru, pentru că, de exemplu, într-o clasă sau într-o grupă de grădiniță cu 20 de copii, opt din aceștia vor fi copii săraci:  

„Statistica din 2022 era destul de îngrijorătoare pentru că rata populației sărace în țară era de circa 28% și când spunem a populație ne referim și la adulți și la copii. Deci, dacă calculăm, nici nu fiecare al patrulea, dar mai puțin de fiecare al patrulea moldovean trăia în sărăcie. Iar sărăcia la copii are niște particularități. În primul rând, în mediul rural 4 din 10 copii sunt săraci, avem 40%. În mediul urban, acest număr este  mai mic, ar fi cam 13%. Dacă ar fi să facem media, atunci ar fi aproape de 28%. E un număr foarte mare. Într-o clasă sau într-o grupă de grădiniță cu 20 de copii, opt vor fi copii săraci”, spune Liliana Rotaru.

Din păcate, sărăcia este și generațională, ceea ce înseamnă că de multe ori bunicii sunt săraci, părinții și apoi și copiii sunt săraci. Cel mai grav e că sărăcia duce la luarea copilului din familie și la separarea acestuia de părinți, mai spune Liliana Rotaru:

„Sărăcia afectează negativ dezvoltarea copilului, în special și dezvoltarea fizică. Înălțimea și greutatea copilului care trăiește în sărăcie va fi sub norma pentru vârsta lui. Totodată, există și un impact social, deoarece este foarte dificil pentru un copil ca niciodată să nu primească ceea ce își dorește foarte mult, cum ar fi o jucărie, o carte sau o înghețată. Copiii simt foarte bine sărăcia și pot să devină și victime ale bullyingului în școală. Iar toate aceste lucruri îl vor afecta și la nivel cognitiv. Astfel, nu vor reuși să-și găsească un serviciu pe măsură și bine plătit, nu vor reuși probabil la o facultate sau la un colegiu unde trebuie cunoștințe mai profunde sau bani. Din păcate,  sărăcia este și generațională. Asta înseamnă că de multe ori bunicii sunt săraci, părinții și apoi și copiii sunt săraci. Și cel mai grav, sărăcia duce la luarea copilului din familie și la separarea acestuia de părinți”, a declarat Liliana Rotaru în cadrul emisiunii Oameni și Idei. 

Interviu integral cu Liliana Rotaru îl puteți urmări în continuare:

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău