La Bălți a fost deschis un centru de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale, cu sprijinul UE

  • 19 Decembrie 2023 19:02
 La Bălți a fost deschis un centru de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale, cu sprijinul UE

Zeci de copii de copii cu dizabilități intelectuale, inclusiv cu tulburări din spectrul autist din municipiul Bălți și din alte localități din nordul țării vor beneficia de servicii gratuite de terapie cognitiv- comportamentală ABA, terapie de integrare senzorială, ludoterapie și socializare în cadrul Serviciului social „Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din municipiul Bălți”. Centrul a fost dezvoltat de Asociația Obștească „Autism Hope”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova.

În cadrul acestui proiect, Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din municipiul Bălți a fost renovat și dotat cu echipament senzorial. Astfel, Centrul dispune de săli pentru activități în grup și individuale, inclusiv o sală pentru terapia ABA, care este analiza comportamentală aplicată, dedicată înțelegerii și îmbunătățirii comportamentului uman, utilizată, de regulă, pentru copiii cu autism. La fel, în centru este o sală pentru recreere și o cameră senzorială, dotată cu diferite tipuri de stimuli și echipament specializat pentru reabilitarea copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament.

Terapia de integrare senzorială are ca scop corectarea, îmbunătățirea și compensarea tulburărilor de integrarea senzorială apărute la copii. Centrul va activa în regim de zi și va oferi activități atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Pentru a asigura calitatea serviciilor, Asociația „Autism Hope” a organizat instruirea specialiștilor în cadrul cursurilor de formare „Sisteme senzoriale” și „Tehnici moderne de intervenții integrate în autism și alte dizabilități asociate”.
Proiectul Serviciul social „Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din municipiul Bălți” este implementat de Asociația Obștească „Autism Hope” din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.

Prezentă la eveniment, Irina Beșliu, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că organizațiile societății civile creează parteneriate solide cu autoritățile publice și cu suportul financiar al Uniunii Europene, sunt create servicii sociale calitative, atât de necesare comunităților din țară.
Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din Bălți este al doilea serviciu social dezvoltat cu sprijinul Uniunii Europene în municipiul Bălți în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. „Ne bucurăm că există deschidere la nivel local și astfel serviciile dezvoltate sunt sustenabile”, a spus Diana Teacă, reprezentantă a Fundației Soros Moldova.
Proiectul de creare a Centrului are un buget de 52 de mii de euro din resursele Uniunii Europene și cofinanțare din partea: Asociația „MAD-Aid” din Marea Britanie – 5 mii lire sterline, aportul Asociației „Autism Hope” - 117 mii de lei este și Consiliul Municipiului Bălți - 10 mii de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău