Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

  • 24 Aprilie 2023 14:17
Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Atunci când vine vorba de îmbunătățirea funcțiilor creierului, majoritatea dintre noi ne gândim adesea la activități care ne stimulează gândirea, cum ar fi rezolvarea puzzle-urilor, a cuvintelor încrucișate sau Sudoku, scrie descopera.ro.

Specialiștii spun că sunt și alte metode prin care ne putem ascuți mintea – activitățile de zi cu zi au un rol important în sănătatea creierului nostru, începând de la alimentație.

Neurologii au făcut o listă de alimente pe care ar fi bine să le evităm.

Alimentele nocive pentru creierul uman

Pudra proteică – în vreme ce acest produs este promovat ca fiind sănătos și recomandat pentru masa musculară, multe dintre cele aflate pe piață sunt constituite din îndulcitori artificiali și aditivi, care dau peste cap flora intestinală – sănătatea tractului digestiv este în strânsă legătură cu cea a sistemului nervos.

Sucurile acidulate – băuturile carbogazoase sunt cele mai dăunătoare pentru creierul nostru, din cauza concentrației ridicate de zaharuri, care afectează vasele de sânge.

În timp, creierul este vitregit de „combustibilul” de care are nevoie, ceea ce poate provoca demență sau alte afecțiuni, notează huffpost.com.

Margarina – cunoscut drept „untul fals”, neurologul Shah Datta, de la Langone Concussion Center din New York, spune că margarina trebuie evitată din cauza grăsimilor „trans” pe care le conține. Cel mai bine este să rămânem la unt sau la ulei de măsline.

Alimente îmbogățite cu canabis (CBD) – în multe state (precum Austria) întâlnim magazine de tipul CBD, cu produse cu marijuana.

De ce ar trebui să evităm cafeaua fără cofeină?

„Pe lângă afectarea cognitivă pe termen scurt pe care o produce canabisul,  se pare că tetrahydrocannabinol (THC) contractă vasele de sânge din creier, ceea ce poate fi foarte periculos – poate provoca accidente vasculare chiar și în cazul oamenilor tineri și sănătoși”, a spus neurologul Lester Leung.

Berea – despre această băutură, experții spun că este fără valoare nutritivă, însă conține alcool – o neurotoxină care poate afecta sistemul nervos  periferic și central, chiar dacă este consumat în cantități moderate.

Cafeaua fără cofeină – specialiștii spun că o cafea fără cofeină poate fi băută dacă ne asigurăm că procesul de decofeinizare este efectuat fără solvenți. De obicei, sunt folosiți solvenții pentru a extrage cafeina din cafea, dar aceștia sunt toxici pentru oameni.

Cartofii prăjiți – aceștia sunt printre principalele alimente despre care neurologii spun că ne afectează creierul. O dietă constituită din alimente uleioase, cum ar fi cartofii prăjiți, ne afectează vasele de sânge, cauzând probleme la nivel cognitiv.

„Reduc integritatea barierei hemato-encefalică, ceea ce duce la afecțiuni neuronale ale hipocampului, partea din creier responsabilă cu funcțiile de învățare și memorie”, a spus neurologul Pedram Navab.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău