Statele Unite autorizează un nou tratament mult așteptat pentru Alzheimer

  • 08 Ianuarie 2023 13:07
Statele Unite autorizează un nou tratament mult așteptat pentru Alzheimer

Autoritățile sanitare din Statele Unite au autorizat vineri un nou medicament pentru Alzheimer menit să reducă declinul cognitiv la pacienții care suferă de această boală neurodegenerativă, un tratament mult așteptat după lansarea eșuată a unui medicament anterior cu un mecanism similar în urmă cu un an și jumătate, informează AFP, citată de Agerpres.

Noul tratament, care va fi comercializat de compania farmaceutică Eisai sub numele Leqembi, este acum recomandat de Agenția pentru Medicamente din SUA (FDA) pentru pacienții care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii.

Acest tratament reprezintă „un progres important în lupta noastră pentru a trata eficient boala Alzheimer”, care afectează aproximativ 6,5 milioane de americani, a spus FDA într-un comunicat.

Leqembi, al cărui ingredient activ este numit lecanemab, vizează depozitele unei proteine numite beta-amiloid. Deși cauza bolii Alzheimer continuă să nu fie deplin înțeleasă, pacienții prezintă plăci de amiloid în creier, care se formează în jurul neuronilor și în cele din urmă îi distrug, ceea ce provoacă pierderea memoriei, caracteristică acestei boli.

Autorizarea FDA se bazează pe rezultatele studiilor clinice care arată că medicamentul reduce plăcile de amiloid. De asemenea, agenția menționează rezultatele unor studii clinice mai extinse, publicate recent într-o jurnal științific. Realizate pe aproape 1.800 de persoane urmărite timp de 18 luni, acestea au evidențiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienții tratați cu lecanemab.

Studiile au scos la iveală și efecte adverse grave. Unii pacienți tratați au suferit hemoragii cerebrale. În plus, cel puțin o persoană care a primit tratamentul a murit. FDA a inclus un avertisment cu privire la riscul de sângerare în informațiile despre medicament.

Acesta este al doilea tratament pentru Alzheimer aprobat recent de FDA, după Aduhelm în iunie 2021 (care folosea o moleculă numită aducanumab). Lansarea acestuia din urmă nu a avut parte de succesul așteptat. Autorizarea sa a stârnit controverse, unii experți criticând lipsa dovezilor privind eficacitatea sa. Utilizarea sa a fost ulterior limitată la persoanele cu cazuri moderate ale bolii. Un raport recent al Congresului american a criticat prețul său exorbitant (56.000 de dolari pe an), iar sistemul federal de asigurări de sănătate Medicare, destinat persoanelor vârstnice, a spus că îl va rambursa doar dacă este realizat în cadrul unor teste clinice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Mon
23
Tue
22
Wed
12
Thu
10
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău