Сăutare:vestigii
Memorial Basarabean | Istoricul Gheorghe Postică: Acești oameni, care erau floarea satelor noastre, au fost condamnați la ani grei de închisoare, iar unii chiar la moarte (Audio)
Invitatul emisiunii „Memorial Basarabean” de la Radio România Chișinău este arheologul, istoricul medievist și muzeograful Gheorghe Postică, profesor universitar, doctor habilitat, membru de onoare…
-
22 Octombrie 16:38
Cât costă să-ți faci vacanța de Paște în cele mai importante zone turistice din România. Tendințele anului 2024
Prețurile la cazare au crescut cu până la 15% față de anul trecut, iar media unui sejur de trei zile de Paște pentru un cuplu se încadrează între 400 și 500 de euro, explică pentru HotNews.ro…
-
21 Aprilie 14:50
30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc
Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație. Într-un mesaj de felicitare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a menționat că introducerea monedei…
-
29 Noiembrie 2023 09:24
Patru din cele mai vechi localuri din Europa: Un mic bar de un mileniu, cel mai „bătrân” han, „Ursul Roșu” din Freiburg și o cafenea venețiană de trei secole
Într-un prezent cu o cafenea, un restaurant și un hotel aproape la fiecare colț în jurul nostru, o întrebare naturală este, probabil „cum a început totul?”. Răspunsul este complicat, dar există…
-
27 August 2023 16:26
MALURI DE PRUT | Anatol Petrencu despre raptul Basarabiei, de la 28 iunie 1940. R. Moldova încă nu a fost decomunizată. Cum rămâne cu aceste monumente ale „eliberatorilor” din trecutul stalinist?
Pe 26 iunie 1940, acum 83 de ani, Guvernul Regatului României primea o notă ultimativă din partea reprezentanților URSS, în ceea ce privește cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, care două…
-
26 Iunie 2023 13:43
Mai multe vestigii arheologice de valoare excepțională au fost descoperite în localități din Republica Moldova
Agenția Națională Arheologică a anunțat că de la începutul acestui an în diferite localități din Republica Moldova au fost descoperite vestigii arheologice, unele dintre ele de valoare științifică…
-
19 Aprilie 2023 13:24
Top 10 descoperiri arheologice din 2022
Și anul acesta a fost unul plin pentru cercetători, în general, iar arheologii nu s-au lăsat mai prejos. Iată cele mai interesante informații din top 10 descoperiri arheologice din 2022, scrie descopera.ro.
-
22 Decembrie 2022 10:27
Arheologii din Rep. Moldova aduc la lumină urmele cetății bastionare din Chișinău datată din secolul al XVIII-lea
Arheologii din Rep. Moldova aduc la lumină urmele cetății bastionare din Chișinău datată din secolul al XVIII-lea (18). Ei au făcut săpături și în curtea bisericii „Sfinții Împărați Constantin…
-
01 Noiembrie 2022 13:00
Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, iar ucrainenii își păstrează obiectivul de a recurceri Herson
Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, în timp ce armata ucraineană menținea duminică presiunea în sud cu obiectivul de a recuceri orașul Herson, singura capitală…
-
31 Octombrie 2022 09:19
Cercetătorii au găsit vestigii arheologice în zona unei maternități din Chișinău
Cercetătorii din Republica Moldova și din România au găsit mai multe morminte care datează din secolul al XVI-a. Au mai fost descoperite vestigii arheologice din secolele XVII-XIX, dar și din perioada…
-
29 Octombrie 2022 14:07
Prima „fotografie de familie” a unor Neanderthalieni, dezvăluită cu ajutorul cercetărilor genetice
În urmă cu peste 50.000 de ani, într-o peșteră din Siberia, trăia o comunitate de Neanderthalieni alcătuită dintr-o singură familie, în cadrul căreia femeile migrau mai mult decât bărbații.…
-
20 Octombrie 2022 10:57
ICR: România și Republica Moldova, împreună la Festivalul Cărții de la Paris
Un program de evenimente cu 27 de invitați din România și Republica Moldova și un stand cu titluri reprezentative din producția editorială recentă vor fi consacrate literaturii române la Festivalul…
-
20 Aprilie 2022 12:12
Arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca. În urma cercetărilor, au fost scoase la suprafața o colecție de pipe, monede, table de joc din perioada medievală
În nordul țării, arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca, singura fortăreață medievală de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Săpăturile, parte a unui proiect transfrontalier…
-
02 Noiembrie 2021 12:59
Custodele Victor Vasilache: Muzeul Național de Literatură „M.Kogălniceanu” are nevoie de „mineri”, care să descopere aurul din arhive!
Peste 3 mii de tablouri ale celor mai vestiți pictori basarabeni, cum ar fi Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu ș.a., se află în fondul Muzeului Național de Literatură română, „M. Kogălniceanu”,…
-
26 Iulie 2021 14:23
Paseo del Prado, parcul Retiro din Madrid și 3 situri asiatice, incluse în patrimoniul mondial UNESCO
Comitetul Patrimoniului Mondial a inclus duminică în lista patrimoniului mondial al UNESCO Promenada urbană Paseo del Prado și parcul Buen Retiro din Madrid, templul indian Kakatiya, calea ferată trans-iraniană…
-
25 Iulie 2021 18:45
Rusia a interzis cunoscutul site de investigații „Proekt”, unul dintre ultimele vestigii ale presei independente
Rusia a adăugat site-ul de investigații Proekt pe lista de organizații „indezirabile”, o desemnare care interzice activitățile sale și îi pune în pericol de încarcerare pe jurnaliștii, o parte…
-
15 Iulie 2021 18:25
35 de ani de la explozia de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară civilă. Cum arată acum zona de excludere
În urmă cu 35 de ani, la 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel…
-
26 Aprilie 2021 08:30
Vestigii ale unor așezări creștine din secolul al V-lea, descoperite în Egipt. Pe ziduri se văd încă desene și simboluri
O misiune arheologică franco-norvegiană a descoperit vestigii ale unor clădiri creștine din antichitatea târzie în Deșertul de Vest din Egipt, mărturie a unei vieți monahale în regiune în secolul…
-
13 Martie 2021 20:00
Mărirea și decăderea slavilor în arheologia din RSS Moldovenească. Pe marginea unei teze de doctorat
Publicată în seria „East Central and Eastern Europe in the Middle Ages, 450-1450”, a editurii Brill, cartea lui Iurie Stamati „The Slavic Dossier. Medieval Archaelogy in the Soviet Republic of Moldova”,…
-
07 Februarie 2021 12:55
Tensiuni între Spania și Maroc, după declarațiile premierului marocan cu privire la două regiuni: Problema rămâne suspendată de secole
Spania a convocat-o de urgență pe ambasadoarea Marocului la Madrid, după declarațiile premierului marocan legate de Ceuta și Melilla, două enclave spaniole în nordul Marocului, scrie Digi24.ro
-
22 Decembrie 2020 08:15