Arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca. În urma cercetărilor, au fost scoase la suprafața o colecție de pipe, monede, table de joc din perioada medievală

  • 02 Noiembrie 2021 12:59
Arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca. În urma cercetărilor, au fost scoase la suprafața o colecție de pipe, monede, table de joc din perioada medievală

În nordul țării, arheologii au finalizat săpăturile la Cetatea Soroca, singura fortăreață medievală de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Săpăturile, parte a unui proiect transfrontalier moldo-român, au durat aproximativ două luni, iar arheologii au reușit să facă o serie de descoperiri importante, transmite Radio Chișinău.

Startul săpăturilor arheologice a fost dat la începutul lunii septembrie. Atunci, fortăreața a fost închisă pentru vizitatori în legătură cu inițierea unei noi etape de restaurare a cetății în cadrul unui proiect transfrontalier moldo-român. În rezultatul cercetărilor, au fost scoase la suprafața câteva sute de vestigii. Printre acestea se numără o colecție de pipe, monede, table de joc din perioada medievală și circa 40 de ancadramente din piatră cu diverse inscripții și desene. Totuși, cea mai impresionantă descoperire este că a fost demonstrată existența unei rețele de capcane, numite „guri de lup”, a relatat pentru Radio Chișinău istoricul Sergiu Musteață.

„În primul rând am descoperit acea capcană sau ”gură de lup” despre care se discuta dar nu se știa exact unde este, cum este și cel puțin putem spune astăzi că avem un sistem de capcane. De-a lungul timpului au fost intervenții, a fost reconfigurată această groapă, dar astăzi avem urmele ei – aproximativ doi pe doi metri – până la o adâncime de cinci metri”

O altă descoperire majoră este sistemul de evacuare a apelor pluviale din fortăreață, mai spune Sergiu Mustață, care este și conducătorul grupului de arheologi.

„Acest sistem de canale care este, practic, primul element de construcție sub fundația cetății și sub fundațiile interioare, foarte bine gândit, foarte bine amenajat și funcțional a fost, într-adevăr, pentru evacuarea apelor pluviale. Existența lor este dovedită – e în trei niveluri. Cel mai jos este sub cinci metri adâncime. Practic, trei rânduri de canale care aveau menirea să evacueze apa din cetate. E un sistem complex bine gândit și din start construit”

Victor Botnaru este ghid la Cetatea Soroca și afirmă că unele dintre descoperirile făcute sunt foarte prețioase.

„Au fost scoase la iveală mai multe aspecte arhitectonice necunoscute până în prezent de la Cetatea Sorocii și care, nu mă tem să exagerez, pentru arealul împânzit cu fortificații medievale, sunt unice, deocamdată la noi, aici.”

Arheologii au spulberat și un mit mai vechi, potrivit căruia ar fi existat și un tunel din cetate sub râul Nistru.

Cetatea Soroca va fi închisă pentru vizitatori, în următorii doi ani, pentru o nouă etapă de restaurare și fortificare într-un proiect de peste 1,6 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă de restaurare a cetății medievale a fost realizată acum șase ani, la fel într-un proiect european. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău