Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, iar ucrainenii își păstrează obiectivul de a recurceri Herson

  • 31 Octombrie 2022 09:19
Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, iar ucrainenii își păstrează obiectivul de a recurceri Herson

Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, în timp ce armata ucraineană menținea duminică presiunea în sud cu obiectivul de a recuceri orașul Herson, singura capitală regională ucraineană capturată de Rusia de la începutul campaniei sale militare împotriva Ucrainei, consemnează agenția EFE.

Raportul militar difuzat zilnic de Ministerul rus al Apărării menționează că trupele ruse au respins atacuri ucrainene în diferite sectoare ale frontului ce are o lungime de peste 1.000 de kilometri, în special în zona Kupiansk din sud-estul regiunii nordice Harkov și în sectorul Liman din provincia estică Lugansk, scrie G4media.

În sud, potrivit acestui raport, trupele ucrainene au lansat atacuri pe mai multe direcții, toate respinse. În schimb, mai susține ministerul rus, trupele ruse au reușit să înainteze către localitățile Novomihailivka și Volodimirivka, situate la 20 și, respectiv, 40 de kilometri sud-est de orașul Donețk, controlat de separatiștii proruși din anul 2014.

De partea sa, Statul Major al armatei ucrainene a scris duminică pe pagina sa de Facebook că ”ieri a fost o zi bună”, în care ”ocupanții au suferit pierderi mari” în sectoarele Donețk și Liman.

În acest timp, trupele ucrainene continuă să acumuleze forțe în teritoriul pe care-l controlează în zona regiunii Herson de pe malul drept al râului Nipru, în scopul lansării unei contraofensive majore, a declarat vice-guvernatorul regional numit de Moscova în această regiune, Kiril Stremusov.

Potrivit acestuia, ”stăpânii americani” ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ”cer agentului său rezultate înainte de sfârșitul lui noiembrie”.

În fața așteptatei contraofensive ucrainene asupra orașului Herson, trupele ruse au evacuat de pe cealaltă parte a Niprului peste 70.000 de persoane, precum și monumente și vestigii istorice, inclusiv rămășițele prințului Grigori Potemkin, care a fondat acest oraș în anul 1779.

Ucraina a reafirmat duminică, printr-un purtător de cuvânt al Ministerului său de Externe, citat de Reuters, că înaintea oricăror negocieri de pace cu Rusia aceasta trebuie să-și retragă toate trupele de pe teritoriul ucrainean, mesaj transmis după ce Moscova și-a multiplicat semnalele că este dispusă la negocieri cu Kievul.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a remarcat însă într-o declarație duminică la postul Rossiya-1, preluată de agenția TASS, că astfel de negocieri trebuie purtate în primul rând între Washington și Moscova, întrucât președintele Zelenski acționează în funcție de ce îi ”dictează” SUA, Peskov reafirmând că, în opinia Moscovei, Ucraina s-a retras în martie de la negocierile cu Rusia în urma unei influențe în acest sens exercitate de Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău