Memorial Basarabean | Istoricul Gheorghe Postică: Acești oameni, care erau floarea satelor noastre, au fost condamnați la ani grei de închisoare, iar unii chiar la moarte (Audio)
-
22 Octombrie 2024 16:38
Invitatul emisiunii „Memorial Basarabean” de la Radio România Chișinău este arheologul, istoricul medievist și muzeograful Gheorghe Postică, profesor universitar, doctor habilitat, membru de onoare al Institutului de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, fost viceministru al Culturii.
Bunicul istoricului Gheorghe Postică a fost condamnat și trimis în gulag în perioada regimului comunist, împreună cu un grup de consăteni, dintre care doar o parte au rămas în viață. „Imediat după încheierea celui de al 2-lea Război Mondial, în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv în Mereni, au fost deschise dosare împotriva unor localnici care, în viziunea sovieticilor, trebuiau condamnați. Printre acestea se numără și un dosar din anul 1945, în care au fost condamnate 22 de persoane, învinuite că au întâmpinat oștirile României și Germaniei cu pâine și sare. Acești oameni, care erau floarea satelor noastre, au fost judecați și condamnați la ani grei de închisoare, iar unii chiar la moarte”, povestește Gheorghe Postică.
Invitatul își amintește cu emoție despre bunica și mătușile sale, deportate în aceeași perioadă, bunătatea și credința cărora nu au fost afectate de greutățile, la care au fost condamnate de către regimul comunist. Un caz impresionant, relatat de către bunica invitatului, i-a rămas în amintire pentru întreaga viață - despre zăpada de la început de septembrie, care i-a surpins pe basarabenii deportați în taigaua siberiană. Câteva zeci de femei, copii, bătrâni, luați în mijlocul verii cu ce aveau pe ei, stăteau atunci în rând ca să se încălzească într-un bordei, săpat în pământ de către un compatriot de-al lor.
Istoricul Gheorghe Postică, a studiat dosarul celor 22 de mereneni și alte documente, ce țin de paginile tragice ale satului. Una din concluziile sale este că procentul cel mai mare al persoanelor care au avut de suferit l-au constituit copiii, acest lucru fiind calificat drept un genocid împotriva populației băștinașe.
Un Memorial al victimelor represiunilor comuniste a fost înființat pe teritoriul satului Mereni, în colaborare cu Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici, iar în prezent se lucrează la cartografierea satului: "A fost inaugurat un Memorial în aer liber, un muzeu pentru comemorarea persoanelor deportate în timpul perioadei sovietice. Acest proiect este încă în derulare, iar noi realizăm o cartografiere a gospodăriilor persoanelor deportate și condamnate în satul Mereni. Este esențial ca fiecare comunitate să își cunoască istoria și să aibă un loc dedicat comemorării celor care au suferit", a menționat invitatul.
În cadrul emisiunii a fost abordat, de asemenea, subiectul unor vestigii arheologice - și anume, două tunuri din perioada lui Ștefan cel Mare, găsite pe teritoriul R. Moldova. Arheologul Gheorghe Postică a evidențiat importanța acestor descoperiri unice pentru înțelegerea istoriei Moldovei.
Mai multe detalii aflați în cadrul interviului cu doctorul în istorie, arheologul și muzeograful Gheorghe Postică, difuzat în cadrul emisiunii „Memorial Basarabean”. Emisiunea poate fi accesată dând click pe fotografia care însoțește acest articol.