Custodele Victor Vasilache: Muzeul Național de Literatură „M.Kogălniceanu” are nevoie de „mineri”, care să descopere aurul din arhive!

  • 26 Iulie 2021 14:23
0%
00:00:00
00:00:00

Peste 3 mii de tablouri ale celor mai vestiți pictori basarabeni, cum ar fi Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu ș.a., se află în fondul Muzeului Național de Literatură română, „M. Kogălniceanu”, din Chișinău. De asemenea muzeul deține un impresionant fond de manuscrise literare, care așteaptă să fie cercetate, obiecte personale ale multor scriitori, etc.

Printre manuscrisele păstrate aici s-ar putea găsi adevărate capodopere, dar în prezent sunt prea puțini angajați, care se pot ocupa de munca de cercetare, susține Victor Vasilache, custodele muzeului, fiul scriitorului Vasile Vasilache.

El afirmă că a  descoperit o povestire și  mai multe scrisori inedite ale lui  Vasile Vasilache către Vladimir Beșleagă:

„În primul rând , sunt foarte multe cuvântări aici, care n-au fost tipărite – care s-au ținut la congrese, diverse reuniuni.

De exemplu, am descoperit o povestire (de-a lui Vasile Vasilache), e adevărat, i-am găsit numai numărul, că-ți trebuie și timp s-o scoți, s-o răsfoiești… Tot aici am găsit șapte scrisori ale lui Vasile Vasilache către Beșleagă. Au fost scrise pe vremea când scriitorii lucrau împreună la revista Cultura Moldovei, iar Vasilache a plecat la Moscova, la cursurile de Scenaristică.

Le-am citit cu mare și mare curiozitate. Mi-au trezit niște amintiri despre niște vremuri, ale căror subtexte, la vremea când eram copil, sigur că nu le înțelegeam. Am fost uimit să descopăr că tata i-a scris la un moment dat lui Beșleagă în franceză…”, a menționat custodele Muzeului de Literatură.

În prezent cei 10 lucrători ai Muzeului de Național Literatură cu greu pot face față lucrului de cercetare, pentru aceasta ar fi nevoie de cel puțin 20-30 de specialiști, afirmă custodele muzeului: „E aur acolo. E nevoie de „mineri”, ca să-l găsească. Dar „minerii” trebuiesc cumva și pregătiți. E nevoie de o pleiadă de tineri, pe care să-I intereseze trecutul istoriei literare a Republicii Moldova. Azi lumea aleargă după bani, dar așteptăm să vină și cei curioși, să dezgroape comorile”, a spus Victor Vasilache.

În cadrul expoziției „Vladimir Beșleagă la 90 de ani”, inaugurate zilele acestea, au fost expuse mai multe vestigii pe care le deține muzeul – portretele scriitorului realizate de Dumitru Fusu,  Glebus Sainciuc, alte documente, manuscrise, acte, a mai spus Victor Vasilache.

Pentru a asculta interviul integral cu Victor Vasilache, faceți click pe imagine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău