Emmanuel Macron vrea să facă din 7 aprilie o zi de comemorare a genocidului împotriva tutsi din Rwanda

  • 07 Aprilie 2019 16:33
Emmanuel  Macron vrea să facă din 7 aprilie o zi de comemorare a genocidului împotriva tutsi din Rwanda

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că vrea să facă din data de 7 aprilie o zi de comemorare a genocidului împotriva etnicilor tutsi din Ruanda, unde cel puțin 800.000 de persoane și-au pierdut viața în 1994, informează un comunicat difuzat duminică de președinția franceză, relatează AFP.

''Președintele Republicii salută eforturile de comemorare întreprinse de către supraviețuitori și și-a exprimat dorința ca data de 7 aprilie să fie de acum înainte ziua comemorării genocidului împotriva etnicilor tutsi'', se precizează în comunicat.

Macron era invitat la Kigali, în Rwanda, la ceremoniile privind marcarea împlinirii a 25 de ani de la genocid, dar a preferat să trimită ''un

reprezentant personal'': pe deputatul Herve Berville, orfan de etnie tutsi adoptat în Franța în 1994.
Președintele ''își exprimă solidaritatea cu poporul rwandez și compasiunea față de victime și familiile lor'', potrivit comunicatului.

Macron a primit vineri la palatul prezidențial reprezentanți ai Ibuka France, o asociație de sprijin față de victimele și supraviețuitorii genocidului din Rwanda. El a anunțat înființarea unei comisii de istorici și cercetători pentru a face lumină în legătură cu controversatul rol al Parisului în această tragedie și de a ameliora relațiile cu Kigali. Comisia va avea acces la ''toate arhivele franceze referitoare la Rwanda din perioada 1990-1994''.

Zonele de umbră privind rolul Parisului în genocid - soldat, potrivit ONU, cu cel puțin 800.000 de morți în perioada aprilie-iulie 1994, în principal tutsi - rămân o sursă recurentă de polemici.

Printre subiectele cele mai disputate se află cel referitor la amploarea asistenței militare franceze pentru regimul președintelui rwandez Juvénal Habyarimana, de etnie hutu, în perioada 1990-1994 și circumstanțele atentatului care l-a costat viața pe 6 aprilie 1994, elementul declanșator al genocidului. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău