Patru sute de voluntari vor monitoriza examenele de absolvire a gimnaziului în opt raioane

  • 23 Aprilie 20:03
Patru sute de voluntari vor monitoriza examenele de absolvire a gimnaziului în opt raioane

Patru sute de voluntari vor monitoriza examenele de absolvire a treptei gimnaziale în opt raioane din țară pentru a preveni frauda sau copiatul. Acțiunea face parte dintr-o campanie de promovare a integrității la examenele de absolvire clasei a IX-a, cu genericul: „Fii ONEST! Nu copia”, lansată de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, cu suportul GIZ, transmite IPN.

Voluntarii se vor deplasa în unul dintre raioanele: Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Drochia, Dubăsari, Rezina, Șoldănești în zilele probelor de examen: 3 iunie, 6 iunie, 10 iunie și 13 iunie, vor fi prezenți în sălile de examen și vor monitoriza toate activitățile care se desfășoară.

,,Ministerul Educației și Cercetării a decis ca în acest an în opt raioane ale țării să avem măsuri administrative adiționale pentru a asigura buna desfășurare a examenelor de absolvire a clasei a IX-a. Motivele care ne-au determinat să facem acest lucru sunt decalajele în unele raioane între rezultatele de la examenele de absolvire a gimnaziului și la examenul de Bacalaureat. Ulterior, o parte din teste vor fi examinate centralizat în așa fel încât să ne asigurăm că și verificarea se desfășoară corespunzător”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov a comunicat că pe parcursul lunilor aprilie și mai vor fi organizate instruiri cu voluntarii, în care vor fi discutate toate procedurile de monitorizare a examenelor. „Îndemnăm toți absolvenții de gimnaziu să se pregătească temeinic de examene. În acest scop pot fi utilizate testele și baremele care au fost administrate în sesiunile anterioare. Acestea sunt postate pe pagina ANCE și constituie o resursă valoroasă în pregătirea către examene”, a mai spus Lilia Ivanov.

Persoanele care doresc să se alăture acestei inițiative trebuie să completeze un formular de participare, iar ulterior să participe la o sesiune de instruire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău