Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Solski, primul ministru plasat în detenție în timpul funcției, a plătit o cauțiune de 1,8 milioane de euro și ”continuă să își exercite funcția”

  • 26 Aprilie 18:14
Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Solski, primul ministru plasat în detenție în timpul funcției, a plătit o cauțiune de 1,8 milioane de euro și ”continuă să își exercite funcția”

Ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Saliski, plasat în detenție vineri cu privire la acuzații de corupție de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat rapid după ce a plătit o cauțiune de aproape 1,8 milioane de euro, anunță vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, relatează AFP, la care face referire News.ro.

Potrivit sursei, Mîkola Solski, care a demisionat joi, ”a fost eliberat pe cauțiune, a căreu sumă se ridică la 75,7 milioane de grivne”, adică aproximativ 1,78 milioane de euro, anunță ministerul său.

El ”continuă să își exercite funcția”, dă asigurări ministerul.

Este pentru prima oară când un ministru în funcție este plasat în detenție în Ucraina, potrivit activiștilor anticorupție ucraineni.

Parchetul ucrainean a anunțat vineri plasarea în detenție provizorie a ministrului Agriculturii, acuzat de faptul că și-a însușit terenuri aparținând statului, înainte de a intra în Guvern.

Curtea anticorupție a dispus joi palsarea în detenție provizorie a ministrului până la 24 iunie, potrivit unui comunicat al parchetului specializat în dosare de corupție.

Mîkola Solski, care și-a prezentat demisia, putea fi eliberat dacă plătea o cauțiune de 76 milioane de grivne (1,8 milioane de euro), potrivit hotărârii tribunalului, a precizat parchetul.

 

ÎNSUȘIRE DE TERENURI

Agenția națională ucraineană de luptă împotriva corpuției a anunțat marți că Mîkola Solski este suspectat de faptul că și-a însușit terenuri publice în valoare de aproape 6,9 milioane de euro și că a ”încercat să-și însușească alte terenuri” în valaore de aproape 4,5 milioane de euro.

În acest scop, îl acuză autoritățile, el a acționat împreună cu oficiali de la Serviciul de stat însăecinat cu Cadastrul și Cartografierea.

Ei sunt suspectați de faptul că și-au însușit în perioada 2017-2021 aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumî (nord-est) printr-un sistem care a implicat o deturnare de documente oficiale.

”Acuzații au încercat de asemenea să-și însușească alte 3.282 de hectare de terenuri, însă forțele de ordine i-au împeidicat”, potrivit acuzării.

Mîkola Solski a lucrat până în 2019 la un cabinet de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale.

El a fost ales în Parlament în acel an și a fost numit ministru în martie 2022, imediat după invazia Ucrainei de către Rusia.

Scandaluri de corupție apar cu regularitate în Ucraina, însă ele implică în general oficiali din eșaloane secundare.

Lupta împotriva corupției - un rău endemic în Ucraina - este una dintre condițiile majore impuse de către Cei 27 Kievului în cadrul cererii sale de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău