Un ceas care i-a aparținut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vândut cu 190.000 de dolari

  • 26 Aprilie 19:26
Un ceas care i-a aparținut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vândut cu 190.000 de dolari

Un ceas de buzunar placat cu aur, care a fost recuperat odată cu trupul neînsuflețit al celui mai bogat pasager de pe Titanic, ar putea fi vândut cu 150.000 de lire sterline (190.000 de dolari) la o licitație ce va avea loc sâmbătă în Regatul Unit, informează agenția DPA, citată de Agerpres și G4Media.

Omul de afaceri John Jacob Astor a murit la vârsta de 47 de ani în naufragiul celebrului transatlantic din 1912, după ce a reușit să o urce pe soția lui, Madeleine, pe o barcă de salvare, relatează sursa.

În loc să își încerce norocul urcând la rândul său pe o altă barcă de salvare (la bordul acestora au urcat în primul rând copii și femei – n.red.), magnatul american, îmbrăcat impecabil în acea zi și membru proeminent al bogatei familii Astor, a ales să rămână pe Titanic și a fost văzut pentru ultima dată în viață în timp ce fuma o țigară și stătea de vorbă cu un alt pasager pe o punte a vasului.

Trupul său neînsuflețit a fost recuperat din Oceanul Atlantic șapte zile mai târziu, alături de un ceas de buzunar Waltham, un model splendid, placat cu aur de 14 carate și gravat cu acronimul „JJA”.

Ceasul ar putea fi vândut cu un preț cuprins între 100.000 și 150.000 de lire sterline la o licitație ce va fi organizată sâmbătă de casa Henry Aldridge & Sons în orașul Devizes din comitatul englez Wiltshire.

„Astor este binecunoscut ca fiind cel mai bogat pasager de la bordul RMS Titanic și era considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume la acea vreme, cu o avere netă de aproximativ 87 de milioane de dolari americani, echivalând câteva miliarde de dolari în zilele noastre”, a declarat directorul casei de licitații, Andrew Aldridge.

„La ora 22:40 GMT, pe 14 aprilie 1912, Titanicul s-a lovit de un aisberg și a început să ia apă. La început, Astor nu a crezut că nava se afla într-un pericol grav, dar mai târziu a devenit evident faptul că ea se scufunda, iar căpitanul a început operațiunea de evacuare după miezul nopții, așa că el și-a ajutat soția să urce în barca de salvare cu numărul 4”, a adăugat el.

Doamna Astor a supraviețuit, iar trupul soțului ei a fost recuperat pe 22 aprilie, nu foarte departe de locul naufragiului.

Ceasul i-a fost oferit de fiul lui Astor, Vincent, fiului secretarului executiv al tatălui său, William Dobbyn.

„Ceasul în sine a fost complet restaurat după ce a revenit în familia Astor și a fost purtat pentru o vreme de fiul magnatului, ceea ce face din el o parte unică din povestea Titanicului și, totodată, unul dintre cele mai importante obiecte din istoria ceasurilor, fiind asociat cu cea mai faimoasă navă din lume”, a adăugat Andrew Aldridge.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău