Capturarea Ceasov Iar ar putea deschide Rusiei drumul spre „centura de apărare” a Ucrainei în Donețk

  • 26 Aprilie 20:14
Capturarea Ceasov Iar ar putea deschide Rusiei drumul spre „centura de apărare” a Ucrainei în Donețk

Forțele rusești reprezintă o amenințare reală pentru capturarea Ceasov Iar, deși s-ar putea să nu fie capabile să facă acest lucru rapid. Capturarea orașului Ceasov Iar va permite trupelor rusești să lanseze alte operațiuni ofensive împotriva orașelor care formează o importantă centură de apărare ucraineană în regiunea Donețk, scrie publicația ucraineană Pravda, la care face referire G4Media.

Analiștii militari au remarcat că operațiunile ofensive rusești la vest de Avdiivka ar putea oferi avantaje tactice. Iar operațiunea ofensivă rusă de capturare a orașului Ceasov Iar deschide perspective imediate pentru trupele rusești de avansare semnificativă din punct de vedere operațional, notează sursa.

Forțele ruse din zona Avdiivka rămân la aproximativ 30 de kilometri de obiectivul lor operațional din Pokrovsk și la aproximativ 17 kilometri de sate relativ mari la est de Pokrovsk.

Chiar dacă avansurile tactice rusești forțează forțele ucrainene să se retragă pe poziții mai la vest, este puțin probabil ca avansurile rusești actuale la nord-vest de Avdiivka să devină semnificative din punct de vedere operațional pe termen scurt.

Presiunea rusă asupra Ceasov Iar este mare. Trupele rusești care se află acum la periferia estică a orașului Ceasov Iar și-au intensificat eforturile de a captura orașul începând din martie 2024.

Forțele rusești încearcă probabil să acapareze cât mai mult teritoriu posibil înainte de sosirea asistenței militare americane. Aceste arme vor îmbunătăți în mod semnificativ apărarea Ucrainei în următoarele săptămâni, iar comandanții militari ruși ar putea intensifica operațiunile ofensive la nord-vest de Avdiivka, deoarece această zonă oferă oportunități mai mari pentru câștiguri tactice rapide, în ciuda lipsei relative de semnificație operațională a acestor avansuri.

 

Principalele constatări ale ISW pentru ziua 25 aprilie:

  • Forțele rusești își vor stabiliza mica lor înaintare la nord-vest de Avdiivka și ar putea obține avantaje tactice suplimentare care ar putea forța forțele ucrainene să se retragă de pe alte poziții tactice de-a lungul liniei frontului la vest de Avdiivka pe o linie mai bine apărată.
  • Operațiunile ofensive rusești la vest de Avdievka sunt menite să exploateze oportunitățile de avantaj tactic, în timp ce ofensiva rusă pentru capturarea Ceasov Iar oferă forțelor rusești perspective imediate pentru avansuri semnificative din punct de vedere operațional.
  • Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că cel mai recent pachet de ajutor militar pentru Ucraina ar putea să nu fie suficient pentru a permite Ucrainei să își recupereze întregul teritoriu. În plus, asistența militară americană reprezintă doar o parte din ceea ce Ucraina are nevoie acum. Însă Ucraina însăși depune eforturi pentru a răspunde altor nevoi în materie de luptă, mai ales în ceea ce privește problemele de personal și extinderea bazei sale industriale de apărare.
  • Se pare că trupele rusești desfășoară drone în sectoare critice ale liniei frontului, care au fost adaptate pentru a fi mai rezistente la capacitățile ucrainene de război electronic (EW), probabil în încercarea de a exploata noile capacități tehnologice pentru a profita de timpul limitat înainte ca asistența de securitate americană să ajungă în Ucraina.
  • Un cunoscut canal militar rusesc de bloggeri apropiat de Kremlin a anunțat deschiderea unei „școli media” în Balcani, în ceea ce pare a fi un sprijin pentru eforturile Kremlinului de a-și extinde influența în spațiul informațional internațional.
  • Președintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs din 25 aprilie, a subliniat importanța autosuficienței europene pentru apărarea și suveranitatea sa.
  • Recent, forțele ucrainene au făcut progrese confirmate în apropiere de Seversk, iar forțele rusești în apropiere de Avdiivka și la granița dintre regiunile Donețk și Zaporojie.
  • La 25 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a justificat eforturile Rusiei care vizează naționalizarea întreprinderilor rusești, inclusiv a întreprinderilor din baza militaro-industrială.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău