Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, aprobat în lectură finală

  • 26 Aprilie 17:20
Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență, aprobat în lectură finală

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Dacă inițial, documentul prevedea ca acest mecanism să fie implementat doar pentru diaspora din SUA și Canada, acum în listă au fost incluse și Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, informează Radio Chișinău.

Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările cu care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările unde nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte, a subliniat președinta comisiei juridice din cadrul Legislativului, Veronica Roșca.

 „Vreau să felicit și să mulțumesc tuturor celor implicați pentru a gândi și a consolida un cadru normativ sănătos, bine gândit din perspectiva tehnicii legislative, dar și mai bine venit din perspectiva așteptărilor diasporei. Acest proiect a trecut consultările publice, atâtea câte au fost nevoie. Au fost nevoie de trei consultări publice”, a declarat Veronica Roșca.

Deputații din blocul comuniștilor și socialiștilor au criticat respectivul proiect de lege pe motiv că modificările au fost efectuate într-un an electoral. Anterior, socialistul Vlad Batrâncea a declarat că dacă legea va fi adoptată de Parlament, acesta o va contesta la Curtea Constituțională.

Proiectul urmează a fi transmis spre avizare și Comisiei de la Veneția.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 de cetățeni moldoveni aflați în afara Republicii Moldova.

La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău